Jól reagált a kezelésekre Czeizel Endre

Vágólapra másolva!
Lehetséges, hogy a professzor ott lesz pénteken a magzatvédő vitaminnal kapcsolatos nagy bejelentésen.
Vágólapra másolva!

Dr. Czeizel Endre genetikus professzor és az elmúlt 25 év egyik legnagyobb közegészségügyi felfedezése címmel tartanak sajtótájékoztatót pénteken a Szent Margit Kórházban.

A professzor egészségi állapotáról számos hír megjelent az utóbbi időben. Az Origo úgy értesült, hogy a leukémiában szenvedő Czeizel jól reagált a sugárkezelésre, a rákos sejtek száma a kimutatható szint alá csökkent a szervezetében. Ha minden jól megy, ez hónapokkal meghosszabbította a professzor életét. A továbbiak főleg azon múlnak, hogy a szervezetének milyen a saját regenerációs képessége, mert a csontvelő-átültetés nem jöhet szóba.

Czeizel professzor a legfontosabb kutatási eredményének azt tekintette, hogy bebizonyította: az úgynevezett magzatvédő vitamin (amelynek fő alkotórésze a B9-vitamin vagy folsav) meggátolja vagy csökkenti több súlyos fejlődési rendellenesség kialakulását, például a velőcső-záródási rendellenességek (nyitott gerinc, agy- és koponyahiány) létrejöttét. Czeizelt ezért az eredményért 2000-ben Kennedy-díjjal tüntették ki az Egyesült Államokban.