Idén ősztől bekerült a HPV elleni védőoltás a magyar védőoltások hivatalos rendszerébe. Nem kötelező, hanem kötelezően ajánlott oltásról van szó. A szülők tegnapig jelezhették, hogy kérik-e tizenkettedik életévét betöltött lányuk számára a HPV-oltást. Az előzetes információk alapján valószínűleg teljesül a cél, a korosztály mintegy 80 százaléka megszerezheti így a védettséget.

A humán papillomavírus (HPV) bizonyos típusai olyan elváltozásokat hoznak létre, amelyek rákká fejlődhetnek. Közülük kettő, a 16-os és a 18-as típus okozza a méhnyakrákos megbetegedések körülbelül 70 százalékát. A méhnyakrák védőoltással és rendszeres szűrővizsgálattal megelőzhető. (Fontos, hogy a védőoltás nem helyettesíti a szűrést, arra mindenképpen szükség van a megelőzéshez.)

Ezért határozott úgy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), hogy az átfogó méhnyakrák-megelőzési program keretében bevezeti a HPV elleni védőoltást. Ezt ingyenesen egyelőre a tizenkettedik életévüket betöltött, a 2014/15-ös tanévben 7. osztályban tanuló lányok kaphatják meg, előzetes szülői nyilatkozat alapján.

HPV-oltásForrás: AFP/Joe Raedle

A védettséghez két alkalommal, hat hónapos időközzel beadott védőoltásra van szükség. Az oltási programhoz az állam a méhnyakrák megelőzését szolgáló, kétkomponensű Cervarix oltóanyagot biztosítja.

Mint dr. Mezei Éva, a Fodor József Iskolaegészségügyi Társaság főtitkára elmondta, a jelentkezési határidő lejárta előtt széles körű felvilágosító kampányt folytattak az iskolákban, hogy meggyőzzék a szülőket az oltás fontosságáról. A célkitűzés az volt, hogy legalább az érintettek 80 százalékát beoltassák. Az előzetes becslések szerint sikerült elérni ezt a célt, de a pontos adatokat csak a jelentkezési lapok beérkezése és összesítése után (egy-két héten belül) közli majd az ÁNTSZ.

Humán papillomavírus

A humán papillomavírus a bőr, a szájüreg, a végbélnyílás és a nemi szervek hámrétegében szaporodik. Leggyakrabban a fertőzött testfelületek közvetlen érintkezésével vihető át egyik emberről a másikra. A HPV a szexuális úton is terjedő vírusok közé tartozik, hasonlóan a herpeszhez, a hepatitisz B vírushoz és az AIDS betegséget okozó HIV-hez.

A „nem rákkeltő” HPV-típusok szemölcsöket okoznak a bőrön (talpon, tenyéren) és a külső nemi szerveken. A HPV „rákkeltő” típusai a nemi szervek és a végbél hámjában fertőzést, idővel rákos elfajulást is képesek okozni. A szexuális életet élő nők körülbelül 80 százaléka átesik a nemi szerveket érintő HPV-fertőzésen, a többségük nem is tud róla. A HPV-fertőzés a szexuális élet megkezdése után, leggyakrabban a 15–24 éves kor között következik be. A HPV-fertőzések 90 százaléka az immunrendszer segítségével magától meggyógyul. A fertőzöttek körülbelül 10 százalékánál azonban tartós fertőzés alakul ki, amely több év alatt rosszindulatú daganattá fajulhat. A méhnyakrákok kialakulásának 70 százalékáért a HPV két típusa (16-os és 18-as típus) a felelős.

Forrás: ÁNTSZ