A daganatok kialakulásában központi szerepet játszó Src fehérjecsalád tagjai kulcsfontosságúak számos gyulladásos betegség (például ízületi gyulladások) létrejöttében is. A többéves, teljes egészében magyar kutatásokat a Semmelweis Egyetem Élettani Intézetének munkatársai végezték.

A szervezetben számos olyan fehérje (úgynevezett protoonkogén) található, mely genetikai módosulása daganatok kifejlődéséhez vezet. Az egyik legismertebb ezek közül az Src-típusú fehérjék családja; ezekről régóta köztudott, hogy alapvető funkciójuk van a daganatos betegségek kialakulásában.

A Semmelweis Egyetem Élettani Intézetében működő kutatócsoport most kimutatta: ugyanez a fehérjecsalád kulcsfontosságú szerepet játszik az egyes gyulladásos betegségek, köztük a rheumatoid arthritis (reumás ízületi gyulladás) és bizonyos bőrbetegségek kialakulásában is.

„Ez az alapkutatási eredményünk sokat hozzáad a gyulladásos betegségek kialakulási mechanizmusának megismeréséhez, a betegség molekuláris szintű megértéséhez. Hosszú távon akár egy új terápiás módszer, vagy diagnosztika kifejlesztésének az alapja is lehet, de ehhez további sokéves kutatómunka és gyógyszeripari fejlesztés szükséges” – mondta dr. Mócsai Attila, a SE Élettani Intézetének docense, a munkacsoport vezetője.

A kutató úgy véli, fontos, központi elemét találták meg a gyulladásos betegségek kialakulásának. A nemcsak daganatsejtekben, de normális fehérvérsejtekben is megtalálható Src-típusú fehérjék nem elindítói a gyulladásnak, de a gyulladás kialakulásához vezető láncreakció kulcsfontosságú elemei – mutat rá Mócsai Attila.

Mindeddig nem volt ismert, hogy az Src fehérjéknek milyen szerepük van a különböző nem-daganatos betegségek kialakulásában. A mostani eredmény bizonyos értelemben a kutatók számára is váratlan volt, mivel előzetes feltételezéseikkel ellentétben a gyulladásokban az Src-típusú fehérjék nem a fehérvérsejtek vándorlásához, hanem a gyulladásos szöveti környezet kialakításához szükségesek.

A teljes egészében Magyarországon végzett többéves kutatómunka eredményeiről a Journal of Experimental Medicine számolt be, amely a kísérletes immunológia egyik legrangosabb nemzetközi folyóirata.