A cukorbetegég legsúlyosabb szövődménye

diabetic blindness
France, young woman with chocolate
Vágólapra másolva!
A napjainkban népbetegségnek számító cukorbetegség legsúlyosabb szövődményei a látást érintik, a diabétesz legrosszabb esetben akár vakság kialakulását is eredményezheti. Ezek a szemet érintő elváltozások ráadásul sokáig semmiféle tünetet nem okoznak, ezért rendkívül fontos, hogy a cukorbetegek rendszeresen járjanak szemészeti ellenőrzésre.
Vágólapra másolva!

A fejlett nyugati társadalmakban a vakság kialakulása leggyakrabban a cukorbetegségre vezethető vissza, ezért rendkívül fontos, hogy a diabéteszes betegek kellő figyelmet fordítsanak szemük egészségére és a szűrővizsgálatokon történő részvételre. Bár a cukorbetegeknél valóban gyakrabban alakul ki vakság, mint nem cukorbeteg társaiknál, rendszeres ellenőrzéssel az esetleges szemészeti problémák kordában tarthatók, illetve megelőzhetők.

Zöldhályog, szürkehályog és retinopátia

A nemzetközi statisztikákból kiderül, hogy cukorbetegeknél 40 százalékkal magasabb a zöldhályog (glaukóma), és 60 százalékkal magasabb a szürkehályog kialakulásának kockázata, mint a nem diabéteszes embereknél. Időben diagnosztizálva mindkét betegség jól kezelhető, ezáltal a súlyosabb problémák is elkerülhetők.

A kép illusztráció Forrás: Photononstop/Philippe Turpin

A cukorbetegséggel összefüggő szembetegségek legsúlyosabb fajtája a retinát érintő diabéteszes retinopátia. Enyhébb esetben (nem-proliferatív retinopátia) a szemfenéken apróbb vérzések lépnek fel, míg a súlyosabb változatnál (proliferatív retinopátia) a cukorbetegség következtében károsodott erek „pótlására” új, gyengébb és sérülékenyebb erek alakulnak ki, amelyek könnyen megrepednek, ezáltal vérömlenyek keletkezhetnek.

A diabéteszes retinopátia gyakori szövődménye az úgynevezett makulaödéma: ilyenkor a retina ereiből folyadék szivárog a makulába (más néven sárgafolt, ami az éleslátás helye), és azt károsítva látáscsökkenés vagy látásvesztés alakul ki.

Kik a leginkább veszélyeztetettek?

A diabéteszes retinopátia kialakulásának valószínűsége függ attól, hogy a cukorbetegséggel küzdő páciens mennyire tudja kordában tartani vércukorszintjét és vérnyomását, milyen géneket örökölt, illetve milyen régóta cukorbeteg.

Minél több évet töltött valaki a diabétesz fogságában, annál valószínűbb a retinopátia kialakulása: az 1-es típusú cukorbetegek szinte kivétel nélkül számíthatnak a retinopátia enyhébb (nem-proliferatív) formájára, de a 2-es típusnál is nagy a rizikó. (Ugyanakkor a látást nagymértékben károsító súlyosabb, proliferatív változat közel sem fordul elő ilyen gyakran.) Ha sikerül a normális szint közelében tartani a vércukorszintet, a retinopátia kialakulásának is kisebb az esélye.

Évente menjen szemészhez!

A szem egészségének védelme tehát kiemelten fontos cukorbetegség esetén, ezért az érintettek évente legalább egyszer vegyenek részt szemészeti szűrővizsgálaton! Sokat számít az is, hogy a diabéteszesek igyekezzenek kordában tartani vércukorszintjüket, vérnyomásukat és koleszterinszintjüket, ne dohányozzanak, mozogjanak rendszeresen és táplálkozzanak egészségesen.

Ha pedig bármilyen változást tapasztalnak látásukban (pl. fekete pontok, villanások jelennek meg, részleges látásvesztést vagy homályosulást észlelnek), haladéktalanul forduljanak orvoshoz.