Túlgyógyszerezik az állami gondozott gyerekeket, állítja az ENSZ

Vágólapra másolva!
Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága az állami gondozásban élő gyermekek szélsőséges mértékű pszichiátriai gyógyszerezésére hívja fel a figyelmet. A probléma Magyarországon is létezik.
Vágólapra másolva!

Annak ellenére, hogy az állami nevelőintézetek személyzete és a nevelőszülők nyilvánvalóan a legjobbat akarják a gondjaik alatt álló gyermekeknek, egy Magyarországon végzett felmérés azt mutatta ki, hogy az állami gondozásban élő gyermekek körében a tudatmódosító pszichiátriai szerek használata 3-4-szeres arányú a nem állami gondozott gyermekekhez képest – írja Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány sajtóközleménye.

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága szeptemberben tárgyalta a gyermekjogok helyzetét Genfben. A bizottság végső jelentésében arra a problémára is rávilágított, hogy „szélsőséges mértékben használnak pszichotróp szereket az állami gondozás alatt álló gyermekeken, megfelelő indok nélkül”, és javasolják olyan módszerek használatba vételét, amelyekkel limitálni lehet a gyermekek pszichiátriai gyógyszerezését és szorosan ellenőrizni lehet e szerek felírását.

A gyermekeknek adott pszichiátriai szerek gyakran olyan erős szerek, mint az antidepresszánsok, antipszichotikumok, szorongásoldók vagy serkentőszerek, amelyek nagy része – az utcai drogokhoz hasonlóan – hozzászokást és visszafordíthatatlan károkat okozhat, illetve amelyek a legkülönbözőbb, egészen komoly mellékhatásokkal nehezíthetik a gyermekek életét. Több ilyen szer estén nincs elég bizonyíték, hogy biztonságosan és hatékonyan használhatók gyermekkorban és serdülőkorban.