Ha csak bevizezi és lerázza, akkor többet árt, mint használ

baktériumok a kézen, kézmosás, gyerekek kezet mosnak
Vágólapra másolva!
Tíz emberből átlagosan egy nem mos kezet, miután lehúzza a WC-t, pedig csak húsz másodpercbe kerülne megelőzni például a fertőző májgyulladás terjedését. Szerdán van a kézmosás világnapja.
Vágólapra másolva!

Húszból mindössze egy ember mos alaposan kezet WC-használat után – derült ki a Michigani Egyetem 2013. júniusi kutatásából, amelyben 3700 ember kézmosási szokásait vizsgálták nyilvános mellékhelységekben. A többség helytelenül mos kezet, minden tizedik embert pedig teljesen hidegen hagy a dolog.

A kutatás szerint az emberek 95 százaléka nem is tudja, hogyan kell alaposan kezet mosni. A többség mindössze 6 másodpercet szán erre, míg legalább háromszor ennyi időt kellene fordítani rá. A férfiak 15 százaléka egyáltalán nem mos kezet, a nőknek pedig a 7 százaléka.

Forrás: Well PR Ügynökség

Meg is kell szárítani

„Mi magunk is megfigyelhetjük, hogy vannak emberek, akik csak bevizezik kezüket, majd lerázzák, és mennek is tovább. Mindez megkönnyíti a kezünkön található baktériumok és vírusok terjedését, hiszen ilyenkor a távozó nedvességgel adjuk tovább a kórokozókat. A helytelen kézmosás könnyen vezethet hasmenéshez, hányáshoz, ételmérgezéshez, valamint elősegítheti az influenza vagy a fertőző májgyulladás terjedését” – magyarázza dr. Fekete Ferenc, a Heim Pál Gyermekkórház osztályvezető főorvosa.

A tiszta kezekért azonban nem kell sokat tenni, elég csupán 20 másodpercig meleg vízzel és szappannal alaposan megmosni a kezünket, az ujjakat és a kézfejet is alaposan átdörzsölve. „Itt azonban még nem ér véget a tevékenység, ügyeljünk arra is, hogy megfelelően megszárítsuk a kezünket. A kézmosás hatékonyságának fokozása érdekében használjunk antibakteriális szappant” – mondja Fekete Ferenc.