Húsz nő ölelő karja a prosztatarákot távol tartja

2014.10.28. 17:17

Meglehetősen hedonisztikus hangvételt üt meg egy új kanadai kutatás. A tanulmány szerint minél több női partnerrel fekszik le egy férfi, annál kisebb eséllyel fog prosztatarákban elhunyni. A meleg férfiak már nem ilyen szerencsések.

Huszonnyolc százalékkal ritkábban alakult ki prosztatarák azoknál a férfiaknál, akik legalább húsz nővel lefeküdtek életükben – erre a meglepő következtetésre jutott a kanadai Montreali Egyetem és az Armand Frappier Intézet (INRS) közös tanulmánya, amelyről a Cancer Epidemiology című rákkutató szaklapban számoltak be.

Az egyetem két rákkutatója Marie-Elise Parent és Marie-Claude Rousseau, valamint az INRS epidemiológusa Andrea Spence egy montreali tanulmány, a PROtEuS (Prostate Cancer and Environment Study) adatait elemezték. Ebben 3208 férfival töltöttek ki a szexuális életre vonatkozó kérdőívet. A résztvevők közül 1590 főt diagnosztizáltak prosztatarákkal 2005 szeptembere és 2009 augusztusa között. A résztvevők másik fele, 1618 férfi egészséges volt, ők alkották a kontrollcsoportot.

Húsz női partner az egészséges prosztata titka?

Nem meglepő módon a prosztatarákban szenvedő férfiaknál kétszer nagyobb volt az esélye annak, hogy volt rákban szenvedő hozzátartozójuk. Ugyanakkor a kutatók bizonyítékokat találtak arra, hogy a szexuális partnerek száma befolyásolja a rák megjelenését. A szűz férfiaknál például kétszer nagyobb volt a prosztatarák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik már legalább voltak nővel egyszer életükben.

A túlélési esélyek a női partnerek számával nőttek. A több mint húsz nőt elfogyasztó férfiaknál további huszonnyolc százalékkal csökkent a prosztatarák kialakulásának veszélye, ráadásul annak agresszív fajtája tizenkilenc százalékkal kisebb valószínűséggel jelent meg.

Ez a cincinatti utcai művész talán nem is sejti, milyen jó példával jár elölForrás: AFP/Roberto Schmidt

Mi állhat a háttérben?

„A több női partner több ejakulációs lehetőséget jelenthet a férfi számára, az ejakuláció pedig korábbi tanulmányok alapján védelmet jelent a prosztatarákkal szemben” – magyarázta Parent.

A kutatók szerint a védelmező hatás abban nyilvánul meg, hogy a prosztata váladékában található rákkeltő anyagok gyakrabban ürülnek. Érdekesség, hogy a férfi életkora az első szexuális kapcsolat létesítése során, illetve az időközben elkapott nemi betegségek száma nem befolyásolta a prosztatarák kialakulásának kockázatát. Meglepő módon azonban a kutatásban résztvevők közül csupán tizenkét százalék esett át valamilyen nemi betegségen.

A melegek nem ilyen szerencsések

Ami jót tesz a heteroszexuálisoknak, az káros a homoszexuálisok számára. A több mint húsz férfivel szexuális kapcsolatot létesítő férfiaknál ugyanis kétszer gyakrabban jelent meg a prosztatarák, mint azoknál, akik nem létesítettek kapcsolatot azonos nemű személlyel, vagy csak egy állandó férfi partnerük van. További érdekesség, hogy ezekben az esetekben a kevésbé agresszív rákos megbetegedés jóval gyakrabban fordult elő. A melegeknél tapasztalható jelenség okát még nem ismerik a szakértők.

A Parent, Rousseau, és Spence által publikált kutatás az első, amely a női partnerek száma és a prosztatarák között kapcsolatot talált. Parent szerint ugyanakkor még nem tartunk ott, hogy hivatalos egészségügyi ajánlás legyen a nők korlátlan habzsolása.