Húsz nő ölelő karja a prosztatarákot távol tartja

prosztatarák férfi nők promiszkuitás
Street performer, Robert Burck (R), of Cincinnati, Ohio works a crowd of women attending the annual South Beach Art Deco fair in Miami Beach, Florida 17 January 2004. Burck who calls himself the "Naked Cowboy" and normally works the streets of Times Square in New York City, claims to make some 1,000.00 USD daily in tips from people wanting to pose with him. AFP PHOTO/Roberto Schmidt
Vágólapra másolva!
Meglehetősen hedonisztikus hangvételt üt meg egy új kanadai kutatás. A tanulmány szerint minél több női partnerrel fekszik le egy férfi, annál kisebb eséllyel fog prosztatarákban elhunyni. A meleg férfiak már nem ilyen szerencsések.
Vágólapra másolva!

Huszonnyolc százalékkal ritkábban alakult ki prosztatarák azoknál a férfiaknál, akik legalább húsz nővel lefeküdtek életükben – erre a meglepő következtetésre jutott a kanadai Montreali Egyetem és az Armand Frappier Intézet (INRS) közös tanulmánya, amelyről a Cancer Epidemiology című rákkutató szaklapban számoltak be.

Az egyetem két rákkutatója Marie-Elise Parent és Marie-Claude Rousseau, valamint az INRS epidemiológusa Andrea Spence egy montreali tanulmány, a PROtEuS (Prostate Cancer and Environment Study) adatait elemezték. Ebben 3208 férfival töltöttek ki a szexuális életre vonatkozó kérdőívet. A résztvevők közül 1590 főt diagnosztizáltak prosztatarákkal 2005 szeptembere és 2009 augusztusa között. A résztvevők másik fele, 1618 férfi egészséges volt, ők alkották a kontrollcsoportot.

Húsz női partner az egészséges prosztata titka?

Nem meglepő módon a prosztatarákban szenvedő férfiaknál kétszer nagyobb volt az esélye annak, hogy volt rákban szenvedő hozzátartozójuk. Ugyanakkor a kutatók bizonyítékokat találtak arra, hogy a szexuális partnerek száma befolyásolja a rák megjelenését. A szűz férfiaknál például kétszer nagyobb volt a prosztatarák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik már legalább voltak nővel egyszer életükben.

A túlélési esélyek a női partnerek számával nőttek. A több mint húsz nőt elfogyasztó férfiaknál további huszonnyolc százalékkal csökkent a prosztatarák kialakulásának veszélye, ráadásul annak agresszív fajtája tizenkilenc százalékkal kisebb valószínűséggel jelent meg.

Ez a cincinatti utcai művész talán nem is sejti, milyen jó példával jár elöl Forrás: AFP/Roberto Schmidt

Mi állhat a háttérben?

„A több női partner több ejakulációs lehetőséget jelenthet a férfi számára, az ejakuláció pedig korábbi tanulmányok alapján védelmet jelent a prosztatarákkal szemben” – magyarázta Parent.

A kutatók szerint a védelmező hatás abban nyilvánul meg, hogy a prosztata váladékában található rákkeltő anyagok gyakrabban ürülnek. Érdekesség, hogy a férfi életkora az első szexuális kapcsolat létesítése során, illetve az időközben elkapott nemi betegségek száma nem befolyásolta a prosztatarák kialakulásának kockázatát. Meglepő módon azonban a kutatásban résztvevők közül csupán tizenkét százalék esett át valamilyen nemi betegségen.

A melegek nem ilyen szerencsések

Ami jót tesz a heteroszexuálisoknak, az káros a homoszexuálisok számára. A több mint húsz férfivel szexuális kapcsolatot létesítő férfiaknál ugyanis kétszer gyakrabban jelent meg a prosztatarák, mint azoknál, akik nem létesítettek kapcsolatot azonos nemű személlyel, vagy csak egy állandó férfi partnerük van. További érdekesség, hogy ezekben az esetekben a kevésbé agresszív rákos megbetegedés jóval gyakrabban fordult elő. A melegeknél tapasztalható jelenség okát még nem ismerik a szakértők.

A Parent, Rousseau, és Spence által publikált kutatás az első, amely a női partnerek száma és a prosztatarák között kapcsolatot talált. Parent szerint ugyanakkor még nem tartunk ott, hogy hivatalos egészségügyi ajánlás legyen a nők korlátlan habzsolása.