Ellenállóbbá válik a járványos gyermekbénulást okozó vírus

járványos gyermekbénulás
Vágólapra másolva!
Ellenállóbbá válik az oltásokkal szemben a járványos gyermekbénulást okozó vírus egy új kutatás szerint. Az eredményre a 2010-es kongói járvány tanulmányozása során jutottak a szakértők.
Vágólapra másolva!

A járványos gyermekbénulás (poliomielitisz) poliovírus okozta megbetegedés következtében alakulhat ki. A bénulás egy többlépcsős folyamat eredménye, a vírus okozta megbetegedések mindössze egy százaléka végződik tartós paralízissel. Mivel az esetek száma az 50-es években megugrott, és az érintettek többsége gyermek volt, nagy igény mutatkozott a védőoltás kifejlesztésére. A vakcinának köszönhetően az elmúlt harminc évben látványosan sikerült visszaszorítani a betegséget: amíg 1988-ban 350 000 esetről tudtak, addig 2011-ben már csak 650 megbetegedést jelentettek.

A poliomielitisz azonban továbbra is jelen van és a közelmúltban több helyen okozott járványt. Az érintett helyek egyike volt a Kongói Köztársaság második legnagyobb városa Pointe-Noire: itt 445 ember betegedett meg, a fertőzöttek csaknem fele pedig életét vesztette. A magas halálozási arányt először az alacsony átoltottságnak tulajdonították, azonban a valóság egészen más képet mutatott.

Poliovírus Forrás: Institut Pasteur/C. Dauguet

Mutálódott

A valódi okra a DNS-szekvenálás során derítettek fényt. Eszerint a kórokozó két, eddig ismeretlen mutáción esett át, amely a vírus fehérjeburkát, a kapszidot érintette. Ez azért is lényeges, mert a beoltott személy immunrendszere által termelt antitestek a megváltozott fehérjeburok miatt nem tudják felismerni a támadó vírustörzset.

A kutatók ezt követően hatvan beoltott személy vérmintáján tesztelték a mutáns poliovírus ellenálló képességét. Az eredmények alapján a beoltottak antitestjei kevésbé voltak hatékonyak a Kongóban pusztító vírustörzzsel szemben. A kutatók számításai szerint a beoltott emberek 15-30 százaléka nem lett volna védett a 2010-es járvány idején. A szakemberek most attól tartanak, hogy több rezisztens törzse is fel fog bukkanni a poliovírusnak a közeljövőben.