Hogyan vészelheti át a gyerek minél kevesebb megfázással a telet? Nyolc tipp a kisgyerekek immunrendszerének erősítéséhez.

Az, hogy egy kisgyerek a telet megfázás vagy fertőzés nélkül vészelje át, utópia. Egy óvodás egy őszi-téli szezonban akár 10-12-szer is megfertőződik, és ez normálisnak mondható, bármennyire is megnehezíti a dolgozó szülők életét. A gyerek immunrendszere ugyanis ily módon tanul, és az első életévek még a folyamatos tanulásról szólnak.

Ennek ellenére az immunrendszer erősítése nem idő- és pénzkidobás. A fertőzések lefolyását ugyanis nagyban befolyásolja az immunrendszer aktuális állapota. Például ha a nátha rendszeresen hosszú hetekig fennáll, ha mindenegyes megfázás egyben középfülgyulladással, hörghuruttal is jár, vagy ha a gyermek az őszi-téli hónapokban több alkalommal is antibiotikumkúrára szorul, mindenképpen érdemes tudatosan erősíteni az immunrendszerét.

A kép illusztrációForrás: MTI/Oláh Tibor

Vízkúrák kicsiknek

Különösen német nyelvterületen elterjedt az immunrendszer vízkúrával - Kneipp-kúrával - való erősítése. A kúra lényege a test különböző hőfokú vizekkel való edzése. A német gyerekorvosok által már kétéves kortól ajánlott kúra gyerekeknél a talp, illetve az alsó lábszár hideg-meleg vízzel való fürdetését jelenti.

Az optimális az, ha a gyerek immunrendszerét reggel és este is eddzük hideg-meleg vízzel. Ideális reggeli gyakorlat többek között a néhány perces víztaposás. Engedjünk a fürdőkádba 18-22 Celsius fokos vizet, a víz körülbelül a gyerek vádlijáig érjen. Állítsuk be a gyermeket a kádba, - kezdetben mi magunk is beállhatunk vele -, és kérjük meg, hogy képzelje el, hogy ő egy fél lábon álló gólya. Emelje az egyik lábát magasra, és egyensúlyozzon kicsit egy lábon. Majd tegye vissza a talpát a vízbe, és emelje ki a másik lábát. Egy-két perc víztaposás után vegyük ki a gyereket a kádból, a lábát, talpát azonban ne töröljük szárazra, csak söpörjük le róla a vizet, és adjunk rá egy meleg zoknit. Hagyjuk, hogy ugráljon, szaladgáljon, hogy lábai újra felmelegedjenek.

Egy másik lehetőség a talpak hideg vízzel való lezuhanyoztatása. Itt is állítsuk a gyereket a fürdőkádba, majd kérjük meg, hogy kapaszkodjon belénk, miközben emelje fel a talpát, és fordítsa azt felénk. Ezt követően a lábujjaktól a sarok felé haladva 18-22 Celsius fokos vízzel finoman zuhanyoztassuk le a gyerek talpát. Ha végeztünk az egyik talppal, jöhet a másik, majd ismételjük meg a kört még egyszer mindkét talpon.

A kúra akkor is hatékony, ha a gyerek alsólábszárát tesszük ki a víznek. Azaz a külső bokától indulva, fokozatosan haladjunk felfelé a gyerek térdéig, majd a lábszár belső oldalán jöjjünk le a belső bokáig. Ismételjük meg a másik lábon is, majd járjuk végig a teljes kört újra mindkét lábon.

Hideg-meleg vizes esti lábfürdő

A kezelés különösen hatékony, ha a reggeli vízkúrát egy esti lábfürdővel is kiegészítjük. Két lavórra lesz szükségünk hozzá: az egyikbe tegyünk 38 fokos, a másikba 20 fokos vizet. Itt is az a lényeg, hogy annyi viz legyen a lavórban, hogy felérjen a gyerek vádlijának feléig, kétharmadáig. Először kérjük meg, hogy tegye öt percre a meleg vizbe a lábát, aztán 10 másodpercre tegye át a hidegbe. Újra tegye a melegbe néhány percre, majd tegye át ismét néhány másodpercre a hidegbe. Ismételjük meg kétszer-háromszor a váltófürdőt. (Ha közben mesélünk is, a gyermeknek biztos több türelme lesz a lábfürdőhöz.)

Fontos, hogy soha ne kezdjük hideg lábbal a kúrát: ha a gyereknek hideg a lába, először melegítsük fel meleg vízzel. A balesetek elkerülése végett érdemes a fürdőkádba csúszásgátló szőnyeget fektetni.

Ajánlott a kúrát naponta, de legalább másnaponta megismételni. Ha csak este van ideje a vízkúrára, természetesen csinálhatja a reggeli gyakorlatokat is. Egy-két perc víztaposás után például meleg zoknival a lábon lehet rögtön az ágyba szaladni. Egy-két hét vízkúra után a gyermek hőszabályozása már érezhetően megváltozik, kevésbé lesz érzékeny a hidegre.

A kép illusztrációForrás: AFP

Segít a rövid szauna is

A vízkúrákhoz hasonló hatása van a szaunának is, amely rövid időre a gyerek számára sem ártalmas. (Egy alkalommal azonban legfeljebb kétszer 6 percre engedjünk kisgyereket szaunázni.) Ha többféle szauna is létezik az adott fürdőben, válasszuk a legalacsonyabb hőfokút, és mindig a legalsó padra ültessük a gyereket, ne engedjük felmászni a felső padokra. Szauna után pedig a gyereket langyos - ne hideg! - vízzel hűtsük le.

Nem lesz erős a gyerek immunrendszere, ha a lakásban kell ülnie

Az immunrendszer része a nyirokrendszer, nyirokcsomóink a kórokozók elpusztításában kulcsszerepet játszanak. A keringési rendszerünkkel ellentétben azonban a nyirokrendszernek nincs egy központi pumpája, ahhoz, hogy a nyirokfolyadék áramolni tudjon, mozgásra van szükség. Ezért a jól működő immunrendszerhez elengedhetetlen a sok mozgás, lehetőleg a friss levegőn. Óvodás gyerekek kellemes időben annyit tartózkodjanak a levegőn, amennyit csak lehet, rossz időben legfeljebb egy órát. Még nulla fok alatt is érdemes naponta legalább félórát kint szaladgálni.

Tápanyagban gazdag étkezés

A vitaminok közül elsősorban a D-vitamin segít a fertőzések megelőzésében, az ásványi anyagok közül pedig több tanulmány szerint a cink nélkülözhetetlen. (Cink található többek között a húsokban, sajtokban, tejben.) A kutatások szerint a C-vitamin nem támogatja a megelőzést, ám fertőzés esetén segíti, felgyorsítja a gyógyulást.

Nem csak az számít, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mennyire nyugodtan, stresszmentesen tesszük azt. Egy tanulmány szerint azok, akik reggelente rendszeresen, nyugodtan reggeliznek, fehérjében gazdagon, ritkábban hűlnek meg.

Kell a pihenés, relaxáció

Nemcsak a felnőtteknek, a gyerekeknek is szükségük van a relaxációra: ez nem feltétlenül ebéd utáni alvást jelent, elég, ha délutánonként negyedórára a gyerekkel együtt elcsendesedünk, összebújunk, olvasunk.

Az a gyerek, aki nem alszik eleget, gyakrabban beteg

Az immunrendszer jó működéséhez alapvető fontosságú az elegendő alvás is: ez 3 éves korig 11-12 órát jelent, 4-6 évesek esetében pedig 10-11,5 órát. Alváshoz a szoba ideális hőmérséklete 18-19 Celsius fok, és figyeljünk rá, hogy ne öltöztessük túl éjszakára a gyereket.

Füstmentes környezet

Fontos a füstmentes környezet is: azok a gyerekek, akiknek szülei dohányoznak a lakásban, gyakrabban szenvednek légúti panaszoktól.