A vécéülőke steril a törülközőhöz képest

konyharuha
Vágólapra másolva!
A legtöbben valószínűleg a kilincset vagy a vécédeszkát említenék, ha megkérdeznék tőlük, hol él a legtöbb baktérium a lakásukban. Egy új kutatás szerint azonban ez óriási tévedés. A lakások bakteriálisan legszennyezettebb tárgyai a konyharuhák és a törülközők.
Vágólapra másolva!

A lakás legveszélyesebb baktériumterjesztői a törlőruhák, állítják amerikai kutatók nemrég megjelent tanulmányukban. Ráadásul nemcsak a konyharuhák a bűnösök: a fürdőszobai törülközők majdnem olyan hatékonyan terjesztik a mikrobákat. A probléma kettős eredetű. Egyrészt a törülközők és a törlőruhák hosszú ideig megtartják a nedvességet, ami kedvez a baktériumok életben maradásának. Másrészt ezeket a ház baktériumok által legjobban megszállt területein használjuk.

Az Arizonai Egyetem kutatói coliform baktériumokat mutattak ki a konyharuhák 89 százalékán és szintén coliform Escherichia colit a törülközők 25,6 százalékán. E baktériumok közös jellemzője, hogy előfordulnak a székletben (az E. coli szinte kizárólag csak ott), és ételmérgezés- valamint hasmenésjárványokat okozhatnak.

A kép illusztráció Forrás: PhotoAlto/Laurence Mouton

A konyharuhák a legveszélyesebbek

A kutatók szerint valószínűleg a konyharuhák a háztartás baktériummal legszennyezettebb tárgyai, mivel ebbe töröljük a nyers hússal érintkező kezünket, illetve törüljük le a hússal is érintkező felületeket.

„Más élelmiszerekre is átvihetjük a szennyeződést, amikor megtöröljük a kezünket, majd megfogunk más valamit, illetve magunkat is megfertőzhetjük, ha szánkhoz érintjük a kezünket” – mondta Charles Gerba, a tanulmány vezető szerzője az ABC News-nak. „A fürdőszobai törülközők meg azok között a családtagok között terjeszthetik a baktériumokat és vírusokat, akik ugyanazt a törülközőt használják.”

A kimosás nem elegendő

A konyhai törlőkendők és mosogatórongyok egyszerű kimosása nem elegendő ahhoz, hogy megszabaduljunk a mikrobáktól. A kutatók felhívják a figyelmet egy másik tanulmányra, amelyben azt tapasztalták, hogy a baktériumok túlélik a konyhai mosogatószeres mosást és szárítást.

„A coliform E. coli és Salmonella túléli a konyhai mosogatórongyok megszárítását és megint elburjánzanak, amikor újra használatba veszik a rongyot” – írják a kutatók a tanulmányban.

A kutatók szerint kétperces hipós áztatás hatékonyabban csökkenti a baktériumok számát, mint a mosás.

Az is gondot okozhat, ha alacsony hőmérsékleten (30-40 °C-on) mossuk a konyharuhákat és törülközőket. A fertőtlenítés szempontjából az ideális a legmagasabb hőmérsékleten történő mosás.

A kép illusztráció Forrás: PhotoAlto/Odilon Dimier

Mit tegyünk a baktériumok ellen?

  • Minden törülközőt és konyharuhát legalább 3-4 naponta cseréljünk és mossunk ki.
  • Papírtörlőt használjunk az élelmiszer-előkészítő hely tisztítására és a kéztörlésre.
  • Öblítőszer helyett ecetet használjunk a szagok elűzésére, és a törlőkendő nedvszívó képességének megtartására.
  • A mosások közötti időben áztassuk a kendőket higított hipóoldatba (két evőkanál hipó öt liter vízhez) és szárítsuk meg őket.