A marihuánát szívók is rombolják környezetük egészségét

Vágólapra másolva!
Nemcsak a passzív dohányzás, de a passzív marihuánaszívás is árt az egészségnek, állítják amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

A marihuánafüst passzív belélegzése ugyanúgy károsíthatja a szívet és az ereket, ahogy a passzív dohányzás, hangzott el az Amerikai Szívtársaság idei kongresszusának egyik előadásán.

A tanulmányban patkányok érfunkcióit vizsgálták, amelyek 70 százalékkal romlanak, miután az állatokat másodlagos marihuánafüstnek tették ki 30 percen keresztül. Még akkor is romlottak az érfunkciók, ha a marihuána nem tartalmazott tetrahidro-kannabiolt (THC) – amely a marihuána fő pszichoaktív hatóanyaga.

Marihuánatövek Forrás:police.hu

Az érfunkció romlása fokozhatja az atheroszklerózis („érelmeszesedés”) kialakulásának esélyét, és szívinfarktust idézhet elő. Az atheroszklerózis egy olyan kóros folyamat, amelynek folyamán úgynevezett plakkok alakulnak ki és tapadnak az artériák falához, ennek következtében az erek átmérője lecsökken és korlátozza a véráramlást. A leváló plakkok szívinfarktust okozhatnak.

„Az emberek zöme tudja, hogy a passzív dohányzás káros az egészségre, de sokan nem gondolják, hogy a marihuánafüst passzív belégzése is káros lehet” – mondta Matthew Springer, a tanulmány rangidős szerzője, a San Franciscó-i orvosi egyetem kardiológusa.

Nem a THC és a nikotin veszélyes

A marihuána- és a dohányfüst kémiailag és fizikailag is hasonló, leszámítva az aktív hatóanyagokat. Az, hogy a THC-mentes marihuána füstje is rontja az érfunkciót arra utal, hogy ez a vegyület nem játszik szerepet a negatív hatás létrehozásában. Ez a tanulmány azt is alátámasztja, hogy nikotin sem szükséges ahhoz, hogy a füst befolyásolja az érfunkciót.

A passzív dohányzás által előidézett szív- és érrendszeri problémák évente mintegy 34 000 idő előtti halált okoznak a nem dohányzók között az Egyesült Államokban. Annak megállapításához további kutatások szükségesek, hogy a passzívan beszívott marihuánafüst hasonló hatású-e.