Magyarországon több mint félmillió férfit érint a merevedési zavar. Az ettől szenvedő férfiak közül sokan lemondanak a spontán szexről. Pedig van megoldás a problémájukra.

A merevedési zavartól szenvedő férfiak kerülik a spontán szexet – állítják a Magyar Szexuális Medicina Társaság szakemberei, akik nap mint nap találkoznak érintett férfiakkal. Holott a merevedési zavar hatékony kezelésére alkalmas, első szájon át szedhető készítmény immár 16 éve bárki számára elérhető megoldás. A téma hazai szakértői szerint a betegek azon már túl vannak, hogy felismerjék magukon a tüneteket. „Amiről beszélnünk kell, az néhány olyan, a kezelés tekintetében pozitív fejlemény, mely a merevedési zavarban szenvedő férfiak számára is lehetővé teszi, hogy a gyógyszer bevételét követő lehető legrövidebb időn belül képesek legyenek a szexuális aktusra, mindezt anélkül, hogy számottevő mellékhatásokkal kellene számolniuk” – hangsúlyozza dr. Fekete Ferenc urológus, a Magyar Szexuális Medicina Társaság elnöke.

A merevedési zavar a pénisz keringési rendszerével, illetve beidegzésével függ össze. Tartós képtelenséget jelent arra vonatkozóan, hogy a férfi a kielégítő szexuális teljesítményhez szükséges merevedést elérje és fenntartsa. Napjainkban a merevedési zavarra inkább tünetként, mintsem betegségként tekintenek. Gyakran együtt jár más betegségekkel is, hátterében nagyobb százalékban szervi probléma áll, mintsem lelki eredetű okok.

A kép illusztrációForrás: arterego.hu

Minden harmadik férfinak volt már merevedési zavara

„Ha a férfiakat megkérdezzük arról, tapasztalták-e már magukon a jelenséget, elmondhatjuk, minden harmadik férfit találkozott már a merevedési zavar problémájával, a merevedési zavar ugyanis lehet átmeneti, elmúló probléma is. Ennek a szexuális diszfunkciónak a gyakorisága korral emelkedik, fiataloknál ritkábban fordul elő” – magyarázza dr. Fekete Ferenc. „Becslések szerint a férfiak 5-20%-a tapasztal közepesen súlyos és súlyos merevedési zavart szexuálisan aktív élete folyamán. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon is több mint fél millió férfit érint a merevedési zavar problémája.”

Az elmúlt években jelentős változáson mentek keresztül a kezelési módok. Az egyszerűen alkalmazható gyógyszeres kezelések lehetővé tették, hogy a betegek nagyobb bizalommal forduljanak orvosokhoz, ennek ellenére tény, hogy a betegek a kórállapot első észlelése után általában legalább 12 hónapot várnak, mielőtt segítséget kérnek.

„Ez elég elszomorító adat” – mondta dr. Fekete Ferenc. „Úgy látjuk a betegeink visszajelzéseiből, a merevedési zavarban szenvedő férfiak szinte lemondtak arról, hogy nem tervezett körülmények között éljenek nemi életet. Pedig rendelkezésünkre állnak már olyan innovatív készítmények, amelyekkel igazodni tudunk a páciens életritmusához, szokásaihoz, elvárásaihoz, így akár a spontaneitás érzését is visszaadó megoldást nyújthatjuk számára.”

Egyre kevesebb a szerek mellékhatása

A Magyar Szexuális Medicina Társaság véleménye szerint a gyógyszerek hatáskezdete és hatástartama mellett az érintetteket a lehetséges mellékhatások súlyossága érdekli a legjobban. „Nem mindegy, hogy milyen áron válik a férfi képessé a partner és saját maga is számára kielégítő szexuális együttlétre. Minden, a problémával érintett férfinak javasoljuk, hogy forduljanak kezelőorvosukhoz, hiszen a modernebb, jobb szelektivitású készítményeknél, kisebb valószínűséggel fordulhatnak elő a mellékhatások” – mondta dr. Fekete Ferenc.

Mielőbb forduljunk orvoshoz!

A Magyar Szexuális Medicina Társaság missziójának tartja a szexuális zavarokkal kapcsolatos felvilágosítást, ezért is tartják időről időre lényegesnek, hogy az orvostudomány legújabb eredményeiről is tájékoztassák az érintetteket. A férfiak általában szégyellik, ha nem tökéletesek. Saját szuperhős elvárásaiknak nehéz megfelelni, pláne, ha szexualitásról van szó! A merevedési zavarban szenvedő férfiak rendkívül sokat szoronganak problémájukkal kapcsolatban. A jó lelkiállapot egy ideig tudja enyhíteni a helyzetből fakadó nehézséget, az idő múlásával azonban a tünetek súlyosbodhatnak, a frusztráció nő, ami múló problémának indult állandósuló feszültséget eredményez.

Sokszor a férfiak hozzá sem kezdenek a szexhez, pedig a problémára létezik egyre fejlettebb megoldás. “Azt reméljük, hogy hosszú távon egyre kevésbé lesz jellemző a merevedési zavar alulkezeltsége. A Magyar Szexuális Medicina Társaság honlapján megbízható információkat talál minden érdeklődő a témával kapcsolatban. Először lehet tájékozódni az interneten, utána pedig mindenképpen javallott a kezelőorvos felkeresése” – ajánlja dr. Fekete Ferenc.