Pontos, de drága eredményt adna az ország drogtesztje

drogteszt
Urine samples.
Vágólapra másolva!
A héten a közvéleményben és szakmai körökben egyaránt nagy vihart kavart Kocsis Máté javaslata, amely drogtesztre kötelezné a 12 és 18 év közötti fiatalokat, továbbá az újságírókat és a megválasztott politikusokat is. Az Országos Toxikológiai Intézet igazgatója az Origónak azt mondta, hogy a jelenlegi felszereléssel pontosan, de rendkívül drágán lehetne vizsgálni az érintetteket, ugyanakkor a fiataloknál lehetne szerinte visszatartó ereje a vizsgálatoknak. Egy pszichiáter viszont úgy véli, a kötelező drogteszt károsíthatja a gyerekek lelki fejlődését.
Vágólapra másolva!

Olcsó, gyors, de pontatlan

A kábítószer fogyasztást gyors- és specifikus tesztekkel lehet vizsgálni vizeletből. A gyorstesztek viszonylag kevés mintát igényelnek. A teszt egyik fajtája csak egy konkrét drog kimutatására használható, és 4-5 cseppnyi vizeletből már eredményt tud mutatni. A másik fajta gyorsteszt több kábítószer kimutatására alkalmas, ehhez azonban már több (néhány milliliternyi) vizelet szükséges. Ezek a tesztek viszonylag olcsók (800-1000 forintos darabáron kaphatók), kiértékelésük egyszerű. A szakértő szerint két nagy probléma van velük: egyrészt előfordulhat, hogy téves eredményt adhatnak (bár pontosságuk igen magas 90-95 százalékos), másrészt az újabb pszichoaktív vegyületek (például a dizájnerdrogok) kimutatására kevésbé alkalmasak.

Ilyen egy gyorsteszt Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jens Buttner

Dr. Somogyi Gábor, igazságügyi toxikológus szakértő, az Országos Toxikológiai Intézet igazgatója úgy véli, azért is tekinthetők ezek a tesztek túlhaladottnak, mert túl sok új vegyület jelenik meg a piacon, tavaly Magyarországon 82, Európában pedig 348 új vegyületet regisztráltak. Emiatt további, nagy érzékenységű specifikus vizsgálatok szükségesek, amelyekhez az említetteknél több vizeletre van szükség (körülbelül 20-30 milliliternyi).

Pontos, de drága laboratóriumi vizsgálatok

A laboratóriumi vizsgálatok igen komoly műszerparkot igényelő rendszerre épülnek. A készülékek a különböző vegyületeket azonosítják, és az egyes komponensek mennyiségét is pontosan meg tudják határozni. A rendszer első lépésben a különböző kábítószereket egymástól szétválasztja, majd ezt követően az egyes komponenseket külön-külön vizsgálja. A specifikus vizsgálat száz százalékos hatékonyságú, ugyanakkor elég drága. A várható költségek többek között attól függnek, hogy hányféle vegyületet vizsgálnak, illetve hányféle módszert kell alkalmazni, mindehhez pedig hozzájönnek a járulékos kiadások (például szakasszisztensi költség..stb).

Laboratóriumi vizeletteszt Forrás: Photononstop/Sébastien Rabany

Dr. Somogyi Gábor szerint, ha a legegyszerűbb opciót nézzük, akkor az nagyjából ötvenezer forintba kerül. Ha azonban több mintát, illetve több vegyületet is vizsgálni kell (nagy divat a multidrog fogyasztás, amikor több kábítószert használnak kombinálva), akkor a költség felmehet akár száz-százötvenezer forintra is.

160 újságíró vizelete

Dr. Somogyi Gábor elmondta, hogy a gyorstesztek nevükhöz híven igen hamar, öt perc alatt eredményt adnak. A specifikus vizsgálattal egy minta analízise 10 percet vesz igénybe, és ez alatt az idő alatt az Országos Toxikológiai Intézetben használt készülékkel 180 vegyület azonosítása történik meg. Ezt az eredmények kiértékelése követi, ami a mintaszámtól függően 1-2 napot vesz igénybe.

Vizeletminták Forrás: AFP/SPL

"Mindezek fényében, ha az Origó 160 újságírója kábítószerfogyasztását kellene tesztelni, ez körülbelül egy hét alatt lenne megvalósítható, ha minden más feladat elvégzését felfüggesztenénk" - mondta Dr. Somogyi Gábor

Kell, aki ellenőrizzen

Dr. Somogyi Gábor elmondta, hogy a mintavétel lebonyolítása egészségügyi dolgozó felügyelete mellett történik. A legfontosabb feladat annak biztosítása, hogy ne következhessen be a minták cseréje. Biztosítani kell továbbá azt is, hogy ne szennyezzék be vizeletadás közben a mintákat olyan anyagokkal, amelyek a vizsgálatokat zavarnák. A szakértő szerint előfordulhat például, hogy a mintát adók valamilyen vegyszerrel bekenik a kezüket, amit aztán a vizeletbe mosnak. Ennek elkerülésére az illetővel a vizsgálat előtt kezet kell mosatni, valamint bizonyos mértékig ellenőrizni a ruházatot.

A mintaadás után a vizeletet is alaposan tanulmányozni kell: mérni kell a hőmérsékletét (az abnormális hőmérséklet gyanús), a pH-t (ha nagyon savas vagy lúgos szintén gyanús), és esetenként a fajsúly (hígítás elkerülése) is árulkodó lehet. Lehetőleg olyan helyen kell a vizeletadást elvégeztetni, ahol a mellékhelyiségben nincs lehúzható víz, illetve biztosítan kell, hogy azt a mintaadó ne használja.

Mintha közutakon ellenőriznék a sebességet

Dr. Somogyi Gábor fontosnak tartja, hogy a vizeletvétel esetén az illető ne tudjon a mintavétel időpontjáról, ne tudjon rá készülni. A teszt negatív eredménye nem bizonyítja azt, hogy valaki nem használ kábítószert, ugyanis a drog a szervezetben átalakul, és a szervezetből kiürül. Ilyen esetben a vizsgálati eredmény negatív, de ez nem jelenti azt, hogy korábban nem fogyasztott kábítószert.

Egy gépkocsivezető helyszíni gyorsteszte Franciaországban Forrás: Photononstop/Alain Le Bot

Az egyes drogok kimutathatósági ideje a toxikológus szakértő szerint sok tényezőtől függ. Befolyásolja többek között a drog fajtája, az aktív hatóanyag koncentrációja (azaz a hígítás mértéke), a genetikai adottságok, valamint a fogyasztás gyakorisága. Általánosságban egy eseti fogyasztó esetében a kimutathatóság a kokainnál, morfinnál 12-48 óra, amfetaminnál néhány nap. A fogyasztás gyakoriságától függően ez az idő tovább nőhet.

Dr. Somogyi Gábor szerint a rendszeres szűréseknek lenne egyfajta visszatartó ereje, és úgy véli, nem járna a kiskorúak lelki sérülésével sem, hiszen nem történik invazív beavatkozás (például vérvétel). „Az egészet fel lehet úgy fogni, mintha a közutakon ellenőriznék a sebességet” – mondta a szakértő. Fontosnak tartja, hogy a kormány ígérete szerint az adatokat anonim módon kezelnék, és a kiskorúaknál az esetleges pozitív eredményeket nem követi majd büntetőeljárás. A szülőket azonban veszélyeztetettség esetén tájékoztatni lehetne.

Inkább hatékonyabb prevenció kellene

Más véleményen van Dr. Winter Zsuzsanna pszichiáter, aki több kollégájával együtt úgy véli, nehezen lehetne a negatív pszichés hatásokat megúszni.

Dr. Winter Zsuzsanna elmondta, hogy a kiszolgáltatottság, a tehetetlenség érzése adott esetben ellenállást válthat ki a serdülőből, aki a "csakazértis" attidűdre reagálva folytathatja a szerhasználatot. „Azoknál a serdülőknél, akik nem próbáltak semmilyen pszichoaktív szert, a hamisan vádoltság és stigmatizáltság érzete sértettséget és dühöt válthat ki, ami ismételten ellenálláshoz vezethet” – tette hozzá a pszichiáter.

„Etikai és erkölcsi kérdéseket vet fel, a kis- és fiatalkorú szülői beleegyezés nélküli, vagy akár annak birtokában történő drogtesztelése. A szülők beleegyezése a teszt elvégzéséhez a serdülőnél dacot, bizalmatlanságot idézhet elő gondviselője iránt” – részletezte a további negatív hatásokat Dr. Winter Zsuzsanna. „A kontollszemélyek előtti tesztelés során sérül a serdülő autonómiája, ami különösen ebben a korban kritikus következményekkel járhat a személyiség fejlődésében.”

Vizeletmintát gyűjtő kémcsövek Forrás: AFP/Getty Images/Ron Wurzer

A pszichiáter hozzátette: kétségesek továbbá a drogteszt következményei, és későbbi kimenetele. „A leendő tervezet vajon milyen megoldásokat, vagy szakmai javaslatokat tartalmaz azoknál az eseteknél, ahol pozitív eredménnyel zárul a teszt? – teszi fel a kérdést dr. Winter Zsuzsanna. Véleménye szerint megfelelő segítségnyújtás hiányában ugyanis a drogteszt nem lesz más, mint egy epidemiológiai felmérés.

„Különösen fontosnak véljük, hogy kontrollálás helyett a szakemberek bevonásával segítő szervezetek hatékonyabb együttműködésére és a prevencióra helyezzük a hangsúlyt.” – összegezte meglátásait a pszichiáter.