Beletörhet a fogunk a karácsonyi menübe

Diós és mákos bejgli
Beletörhet a fogunk a karácsonyba - fogtörő karácsonyi ételek
Diós és mákos bejgli
Vágólapra másolva!
Karácsonykor megnő a fogsérülések száma, ezek zöméért három vezető fogtörő ünnepi étel a felelős. Szenteste kanalazzuk óvatosabban a nagymama töltött káposztáját, majd komótosan majszoljuk el a diós bejglit és a meggyes süteményt.
Vágólapra másolva!

Legyünk elővigyázatosak a csonthéjasokkal készült sütemények és a darált húsos ételek fogyasztásakor, hogy ne törjön bele a fogunk a karácsonyi menübe. Ha mégis megtörtént a baj, ne várjuk meg az új évet, minél előbb forduljunk orvoshoz – tanácsolja Dr. Czinkóczky Béla fogszakorvos.

A három vezető fogtörö karácsonyi étel

A tapasztalatok alapján a dobogó képzeletbeli harmadik fokán a meggymag áll, amely számos fogsérülésért felelős. A páciensek beszámolói alapján a leggyakrabban a sütemények töltelékében bújik meg észrevétlenül a meggymag.

A második legtöbb gondot a töltött káposzta töltelékébe keveredett csontdarab okozza. Emellett más darált húsokból készült étellel, fasírtokkal, töltött húsokkal is érdemes óvatosnak lenni.

Könnyen belerondíthat a karácsonyi vacsorába a töltött káposztában megbúvó csontdarab Forrás: Origo

A leggyakoribb karácsonyi fogtörő a diós bejgli. Az ünnepi menü elmaradhatatlan része kellemetlen meglepetést tartogathat a töltelékbe keveredett díóhéjjal, ami a legtöbb sérülésért felelős.

Kis sérüléssel is forduljon orvoshoz

A gyakori - szerencsésebb kimenetelű - esetek közé tartozik a rágófogak kisebb sérülése, jellemzően az élek törése. Ezeket a látható sérüléseket, csorbulásokat gyakran egyszerűen fogszínű tömőanyaggal, vagy úgynevezett élpótlással korrigálni lehet, ezek általában esztétikusan helyreállíthatók.

Ha a fog nagyobb része letörik, kerámia héjra vagy koronára lehet szükség. Az ilyen kisebb sérülésekkel nem kell azonnal orvoshoz rohanni, de nem is érdemes várni heteket, mert a sérült rész tovább törik és könnyebben romlik.

Ha nagy a baj, ne várjon újévig

Nagyobb a baj, ha a fog hosszában elreped vagy túl mélyen, az íny szintje alatt törik el. Ez különösen gyökérkezelt fogaknál fordul elő gyakran. Ekkor nem szabad megvárni az újévet, minél előbb fogorvoshoz kell fordulni.

A hosszában elrepedt, vagy mélyen tört fogat muszáj eltávolítani, azonban az esetek egy részében lehetőség van az azonnali implantációra is. Az implantáció mára teljesen hétköznapi, fájdalommentes beavatkozás, amellyel észrevétlenül pótolható az elveszített fog.

„A karácsonyi fogtörő ételek óvatosabb rágásával, megelőzhetők a fogsérülések. Vigyázzunk a fogainkra, de ha bekövetkezik a baj, mielőbb forduljunk fogorvoshoz, ne halogassuk, mert minél előbb kapunk szakszerű kezelést annál jobb" – figyelmeztet Dr. Czinkóczky Béla fogszakorvos.