Egy új szív a legszebb karácsonyi ajándék

Budapest, 2014. december 26.
Niczmann Zoltán, az idei 50. újszíves beteg (j) a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Szívelégtelenségi és Szívtranszplantációs Intenzív Részleg őrzőjében családjával 2014. december 26-án. A 41 éves,
Niczmann Zoltán, az idei 50. újszíves beteg találkozik a családjával.
Vágólapra másolva!
Egy 41 éves, kétgyermekes családapán végezték el december 17-én az idei 50. szívátültetést a Városmajori Klinikán. A műtét jól sikerült, és a beteget karácsonykor már látogathatta a családja. Magyarországon akár több százan lehetnek, akiknek néhány éven belül új szívre lesz szükségük. Jelenleg negyven beteg van a transzplantációs várólistán. Bár az ország csatlakozása az Eurotransplanthoz megnövelte az átültethető szívek számát, még mindig nem jut szerv minden rászoruló számára.
Vágólapra másolva!

A szívtranszplantáció napjainkban az akut és krónikus szívelégtelenség végstádiumának elfogadottan leghatékonyabb terápiájává vált. Az évtized elején átlag 10-15 szívátültetést végeztek évente Magyarországon. Az ország 2012-es csatlakozása az Eurotransplant nemzetközi donorszervcsere-programhoz megnövelte ezt a számot, hiszen azóta a sürgős átültetésre váró betegek külföldről is kaphatnak szívet.

Idén minden eddiginél több szívátültetést végeztek a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. A kiugró eredmény oka, hogy az orvosok minden lehetőséget megragadtak, ha lehetett, egy nap alatt két szívátültetést is végeztek. A nemzetközi transzplantációs társaság adatai szerint csak 10 olyan szívcentrum van a világon, ahol 50 szívátültetést végeznek évente. A szívátültetés előkészítésében, a műtét elvégzésében és az utókezelésében mintegy 30 orvos és 60 főnyi szakszemélyzet vesz részt a Semmelweis Egyetem klinikáján.

Az 50. újszíves a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán Forrás: Szigetváry Zsolt - MTI

Hogyan választják ki az átültetésre alkalmas betegeket?

Magyarországon 300 000 szívelégtelenségben szenvedő beteget kezelnek, de mindössze pár százra tehető azon betegek száma, akiknél a szívátültetés reális gyógyítási lehetőségként szóba jöhet. Mint dr. Merkely Béla professzor, a klinika igazgatója az Origónak elmondta, a betegkiválasztás teljesen objektív, és a számítógépbe betáplált adatok alapján, szinte automatikusan történik. A megfeleltetés három fő szempontja a beteg vércsoportja (AB0), életkora és testsúlya. Ha több alkalmas beteg is van, akkor a beteg állapotbesorolása a döntő. Elsőként a rendkívül sürgős (high urgent) eseteket próbálják ellátni.

Sok esetben átültetés nélkül is jelentős javulást lehet elérni például a keringés műszíves támogatásával. Műszívet alkalmazhatnak a beteg életben tartására, amíg nem lesz megfelelő donorszerv. Sőt, a műszív végleges beültetése napjainkban kezd a szívtranszplantáció reális alternatívájává válni. A klinikán 2012-ben végezték el az első végleges műszívbeültetést.

Szívátültetés Forrás: MTI/-

Meddig élhetnek az új szívesek?

A műtét közvetlen sikeressége elérheti a 90 százalékot, mondta Merkely professzor. A legnagyobb veszélyt az úgynevezett graftelégtelenség jelenti, amikor a beültetett szív nem vagy csak részlegesen kezd el működni. Ilyenkor az esetek zömében megoldást jelent az átmeneti műszíves kezelés, amíg nem sikerül működésre bírni a beültetett szervet. További nehézség, hogy a beteg szív mellett károsodott egyéb szervek, mint a vese és a máj, hogyan tudnak regenerálódni, valamint hogyan fogadja be az új szívet a szervezet. A beültetésen átesett betegek egyéves túlélési aránya megközelíti a 80 százalékot, de optimális esetben meghaladhatja a 20 évet is. A klinikán 1992 januárjában elsőként új szívet kapott beteg a mai napig él, és jó egészségnek örvend. A második új szíves betegnek pedig 21 év után kellett lecserélni az eredetileg beültetett szívet egy másikra. Ő egyébként egyike azon nyolc betegnek, akik két szívtranszplantáción is átestek a klinikán.

A szívtranszplantáció minden pénzt megér

Egy szívátültetés mintegy 16 millió forintba kerül. Ez az összeg azonban eltörpül a hasznához képest, mondta Merkely professzor. Egyrészt rendkívül felemelő érzés látni, amikor egy szinte biztosan halálra ítélt beteget visszakap a családja. Másrészt az államnak is jó befektetés, hiszen visszakap egy újra munkaképessé vált embert, aki sokáig hasznos tagja lehet a társadalomnak.

Az idei 50. új szíves beteg találkozik a családjával Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Magyarországon az első sikeres szívátültetést 1992. január 3-án Szabó Zoltán professzor végezte el a Semmelweis Egyetem Városmajori Ér- és Szívsebészeti Klinikáján. Azóta 339 szívátültetés történt az országban, ebből 310-et a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikáján végeztek. (A gyermek-szívátültetéseket az Országos Kardiológiai Intézetben végzik 2007 óta.) Az idén Magyarországon 1 millió lakosra számított 5,7 szívátültetés jutott, ez az arány Európa fejlett országaiban is kiemelkedőnek számít.

A Semmelweis Egyetem kiemelt feladatként kezeli a szívtranszplantációs program sikerét, és folyamatosan biztosítja a legmagasabb szintű betegellátáshoz szükséges eszközöket és feltételeket. Ennek keretében 2012-ben speciálisan műszívbeültetésen és szívátültetésen átesett betegek kezelésére berendezett intenzív osztály kezdte meg működését. A klinikán került sor 2008. február 15-én az első hazai műszív beültetésére, 2012-ben pedig elvégezték az első hazai végleges műszívbeültetést.

Merkely professzor és csapata a cikk leadásakor készülődött az 51. szívátültetésre a Városmajori Klinikán, ahol vasárnap végre is hajtották az operációt.