A magyarok közel fele inaktívan él

A mozgás éjszakája - videó
Vágólapra másolva!
Csak a lakosság 15 százaléka mozog rendszeresen. Jövőre is lesz Mozgás Éjszakája – fussunk éjszaka a lezárt Andrássy úton, és töltsük meg a Hősök terét zumbázókkal!
Vágólapra másolva!

Ma Magyarországon a lakosság 15 százaléka sportol rendszeresen, azaz heti 4-5 alkalommal legalább 30 percet. 44 százalék viszont azok aránya, akik kifejezetten inaktív, mozgásszegény életmódot folytatnak.

Pedig régóta ismert, hogy a betegségek megelőzésében és kezelésük terén is a legjobb gyógyszer a mozgás. A rendszeres mozgás elhanyagolása fokozza az elhízás, a szívbetegségek, sőt az Alzheimer-kór, a csontritkulás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a depresszió kialakulásának valószínűségét is. Ma már a mozgásszegény életmód – ami sokaknál lustaság következménye – a betegségek kialakulásában ugyanolyan rizikófaktornak számít, mint a dohányzás vagy az elhízás.

A Mozgás Éjszakája Forrás: Origo

Az állam is mozgásra sarkall

Egy álom vált valóra idén június 28-án, amikor a világon először Budapesten rendezték meg a Mozgás Éjszakáját – mondta Gui Angéla, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központjának vezetője.

A rendezvény több mint 15 ezer résztvevője 13 mozgásformát (futás, kerékpár, salsa, zumba, fitneszprogram, sárkányhajó, nordic walking, asztalitenisz, tollaslabda, fitnesz, úszás, jóga, korfball, bocsa) próbálhatott ki.

A programsorozat jövőre is folytatódik, amikor is az ideinél még több sportágat, még nagyobb területen próbálhatnak majd ki a résztvevők. 2015-ben a Mozgás Éjszakájára június 27-én kerül majd sor, a mozogni vágyók az Andrássy úton, a Hősök terén, a Városligetben, valamint a Felvonulás terén próbálhatnak ki összesen 16 mozgásformát. A rendezők jövőre még több résztvevőre számítanak.

Lesz jótékonysági futás is

A Mozgás Éjszakáját 2015-ben egy adománygyűjtő, ötnapos váltófutás előzi meg, amely a romániai Déva várától a Hősök terén lévő Vajdahunyad váráig tart majd – nyilatkozta az Origónak Gui Angéla, az esemény főszervezője.

Az erdélyi szakasz főleg terepen és hegyen át vezet, rövidebb és hosszabb szakaszokon lehet majd előzetes regisztráció után csatlakozni a futáshoz. Lesznek olyan ultrafutók, akik mind a 450 km-t lefutják, vannak olyanok is, akik a hegyi terepet vállalták, de a rendezők olyanokra is számítanak, akik csak 10-20 km-re csatlakoznának.

A váltófutás előtt és alatt adományt gyűjtenek Böjte Csaba dévai árváinak. A Mozgás Éjszakája rendezvény 2015. június 27-én este abban a pillanatban fog kezdődni, amikor az adománygyűjtő futók beérnek a Hősök terére.