A szelfiőrület sötét oldalát tárták fel

skizofrénia schizophrenia
Schizophrenia, Close-Up Of Young Man With Two Faces Wearing Hood Jacket
Vágólapra másolva!
Antiszociális vonásokat mutatnak azok a férfiak, akik gyakran osztják meg szelfijüket a közösségi médiában – állapította meg egy amerikai kutatás.
Vágólapra másolva!

Jesse Fox, az Ohio Állami Egyetem Kommunikációtudományi Tanszékének professzora által készített tanulmány azt állapította meg, hogy azok a férfiak, akik sűrűbben osztják meg az interneten önmagukról készített fotóikat (köznapi néven szelfijüket), nagyobb valószínűséggel mutatnak személyiségzavarra utaló jeleket. Ami még érdekesebb, hogy a kutatásban erősebben jelentkeztek az önimádatra és testképzavarra utaló tünetek azoknál, akik a feltöltés előtt szerkesztgették fotóikat.

„Nem meglepő, hogy a szelfiket hosszasan szerkesztő és gyakran megosztó férfiak nárcisztikusabb személyiségjegyekkel rendelkeznek az átlagnál, azonban ezt idáig csak feltételeztük, tudományosan nem bizonyítottuk” – mondta Fox az egyetem sajtóközleményében. „Ennél is meglepőbb, hogy más antiszociális személyiségzavarra utaló jellemvonásokban is magasabb pontszámot értek el és egyúttal hajlamosabbak voltak az ön-tárgyiasításra – vagyis amikor valaki tárgyként tekint önmagára.”

A kutatás

A Personality and Individual Differences című szaklapban közölt tanulmányban összesen 800 – 18 és 40 év közötti – férfi fotómegosztási szokását vizsgálták a közösségi médiában. Ezzel párhuzamosan olyan kérdőívet töltettek ki velük, amely a már említett jellemvonásokat mérte fel.

A szelfiket sűrűn megosztók hajlamosabbak külső szemlélőként egyfajta tárgynak tekinteni önmagukat. Forrás: SCANPIX/Johan Strindberg

A vizsgálat megerősítette a nárcisztikus és pszichopatikus személyiségjegyek erősebb meglétét. Nárcizmusról akkor beszélünk, ha az illető jobbnak – például szebbnek, vagy okosabbnak - érzi magát másoknál, saját felsőbbrendűségébe vetett hitével viszont tudatalatti önbizalomhiányát kívánja palástolni. A pszichopátiára az empátia teljes hiánya és az impulzív karakterisztika a jellemző, azaz csak kis mértékben képesek kontrollálni viselkedésüket.

Öngerjesztő folyamat

Fox úgy véli az online fotómegosztás egy öngerjesztő folyamat lehet azoknál, akik testképzavarban szenvednek. A több szelfit megosztó emberek ugyanis több visszaigazolást kapnak másoktól, ami még több képmegosztást fog eredményezni.

„A tanulmány nem azt mondja, hogy ezek a férfiak feltétlenül pszichopaták, vagy nárcisztikusak, ugyanakkor az átlagnál egyértelműen jobban mutatják ezeknek a személyiségzavaroknak a jeleit” – emelte ki a kutatónő. Fox most azt vizsgálja, hogy a „szelfi-kultúra” terjedése mennyiben járul hozzá az ön-tárgyiasítás erősödéséhez.