Túl forrón az e-cigi is rákkeltő

e-cigaretta
A selection of "Nicotine Containing Products", or "NCP"s are displayed during "The E-Cigarette Summit" at the Royal Academy in central London on November 12, 2013. The merits of e-cigarettes were thrashed out at a one-day gathering of scientists, experts, policymakers and industry figures at the Royal Society in London. The use of electronic cigarettes -- pen-sized battery-powered devices that simulate smoking by heating and vaporising a liquid solution containing nicotine -- has grown rapidly. AFP PHOTO / LEON NEAL
Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók szerint a teljesen felhevített és mélyen belélegzett e-cigarettafüst jelentős mennyiségű formaldehidet tartalmaz, amely az eszközt akár tizenötször veszélyesebbé teheti a rák kialakulása szempontjából, mint a hagyományos cigaretta.
Vágólapra másolva!

Az e-cigaretták olyan elemmel működő eszközök, amelyek nikotinból és mesterséges ízesítőkből álló folyadékot melegítenek fel, használói az így felszabadult gőzt lélegzik be. Egyesek úgy tartják, hogy az e-cigaretta segíthet a dohányosoknak leszokni, mások azonban amiatt aggódnak, hogy olyan szabályozatlan eszközöket értékesítenek széles körben, amelyeknek az egészségre gyakorolt hatásáról nem igazán léteznek hosszú távú bizonyítékok.

A Portlandi Állami Egyetem kutatócsoportja egy géppel "lélegeztette be" az e-cigaretta füstjét – mind alacsony, mind magas hőfokon ľ annak érdekében, hogy kiderüljön, mennyi formaldehid termelődik a folyadék melegítése során.

Magasabb feszültség, több formaldehid

A gép tízszer "szívott bele" a gőzbe öt perc alatt, minden slukk 3-4 másodpercig tartott. Amikor az e-cigaretta alacsony, 3,3 voltos feszültségen működött, a kutatók nem találtak formaldehidet a gőzben. Amikor azonban a legmagasabb, 5 voltos feszültségen melegítették az e-cigarettában található folyadékot, a kutatók több formaldehidet találtak, mint amennyit a hagyományos cigaretták termelnek.

Forrás: AFP/Joe Raedle

Vagyis egy olyan felhasználó, aki napi három milliliter e-cigaretta-folyadékot szív el magas feszültségen, mintegy 14 milligramm formaldehidet lélegez be formaldehid-felszabadító anyagok formájában – olvasható a kutatást ismertető tanulmányban, amely a New England Journal of Medicine folyóiratban jelent meg.

Egy olyan dohányos esetén, aki naponta egy doboz hagyományos cigarettát szív el, a bevitt formaldehid mennyisége három milligramm. A 14 milligramm formaldehidet belélegzők esetén a rák kialakulásának veszélye különféle becslések szerint akár 5–15-ször is magasabb lehet, mint a hosszú ideje dohányzók körében.

"Azt nem tudni, hogy a formaldehid-felszabadító anyagok hogyan viselkednek a légutakban – akár tovább is ott maradhatnak, mint a szabad formaldehid, így fokozódhat a hatásuk –, mindenesetre a formaldehid a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség szerint a leginkább rákkeltő anyagok csoportjába tartozik" – írták a kutatók tanulmányukban.

Nem tipikus használat

Peter Hajek, a Londoni Orvostudományi és Fogorvosi Egyetem szakembere szerint a kutatás nem a valós körülményekre reflektál. "Az e-cigarettát használó emberek nem melegítik túl a folyadékot, mivel az egy fanyar ízű, 'száraz slukkot' eredményez, ami kellemetlen, és inkább elkerülik, mintsem hogy lassan belélegezzék" – mondta a kutató. Hajek szerint ugyan az e-cigaretta nem annyira egészséges, mint tiszta hegyi levegőt szívni, de jóval egészségesebb, mint a dohányzás.