Hosszú sorok a rendelőkben – Milyen lehetőségeink vannak?

2015.02.02. 15:37

Egy MR-vizsgálatra akár hat hónapot is várni kell, ráadásul a diagnosztika csak az első lépés; sok esetben ugyanilyen vagy még hosszabb várólistákkal kell számolnunk, ha egy gyógyító beavatkozásra kerül a sor. Jelenleg több mint 80 ezer beteg található az OEP által kezelt központi várólistán, olvasható a WEBBeteg sajtóanyagában.

A közel 10 milliós lakosságból mintegy 7 millióan vesznek igénybe rendszeresen járóbeteg-ellátást, ez 65-70 millió orvos-beteg találkozást jelent évente. 2012-ben 842 ezer CT, valamint 338 ezer MRI vizsgálatot végeztek hazánkban.

Majdnem 100 ezer beteg az OEP várólistáján

Jelenleg több mint 80 ezer beteg található az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által kezelt központi várólistán. Ebből kiderül: több mint 25 ezren várnak szürkehályog-műtétre, átlagosan 263 napot. Szombathelyen kereken 600 nap múlva végzik el a beavatkozást. Csípőprotézisre átlagosan 489 napot, térdprotézis műtétre pedig 766 napot kénytelenek várni a betegek. A három beavatkozásra összesen több mint 43 ezren készülnek.

Az egészségpénztár adatbázisában ugyan nem rögzítik a különböző képalkotó diagnosztikai vizsgálatok várakozási idejét, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a finanszírozott ellátásban CT-re 2-10 hetet, MR-vizsgálatra 2-6 hónapot, ultrahangra pedig akár 4 hónapot is várhat a beteg. 2007-től a PET CT vizsgálatok várólistáját az Országos Vérellátó Szolgálat Központja irányítja. Ebből az adatbázisból kiderült: egy 2014. október 13-án jelentkezett beteg 2015. január közepére kapott időpontot. A legtávolabbi időpont 2015. március 6. Egy tavaly novemberben bejelentkezett páciensnek így négy hónapot kell várnia a PET CT vizsgálatra.

Milyen választási lehetőségei vannak egy járóbetegnek?

A fekvőbetegek és a sürgős esetek azonnali ellátást kapnak, a járóbeteg-ellátás keretében azonban heteket, hónapokat vár a páciens, amire megkapja a vizsgálatok eredményeit vagy sor kerül a szükséges orvosi beavatkozásra.

Felmérések szerint a 35 év alatti felnőttek 82 százaléka már vett igénybe magánorvosi szolgáltatást. A döntés szoros összefüggést mutat a jövedelmi helyzettel, hiszen elsősorban a magasabb jövedelemmel rendelkező és felsőfokú végzettségű megkérdezettek között kiemelkedő az igény az egy-két napon belül elérhető orvos-beteg találkozókra.

Magán egészségbiztosítások

Egyre népszerűbb megoldást jelentenek a magán egészségbiztosítások, hiszen a váratlan, nagyobb összegű kiadások ellen jó megoldást nyújthatnak a diagnosztikai és számos terápiás beavatkozást is fedező, várólista nélkül igénybe vehető magánbiztosítások. Előnyös, mert nincs beutaló, nincs várólista, előjegyzés alapján, 1-3 napon belül elvégzik a szükséges vizsgálatokat, sőt, minimális a rendelőben történő várakozás is, illetve kiiktatható a hálapénz intézménye.

A biztosítási díjak az egyéni igények alapján állíthatóak össze a különböző biztosítóknál, de pl. egy orvosi konzultációt, szűrővizsgálatokat, laborvizsgálatot, szakorvosi vizsgálatot és ambuláns műtéteket korlátlanul biztosító csomag már havi 5-10 ezer forinttól is elérhető. A betegek tájékozódását egy új – az AON Magyarországgal együttműködésben kialakított – online egészségbiztosítási kalkulátor is segíti a WEBBeteg portálon, ahol bárki összeállíthatja a számára megfelelő csomagot, illetve részletes információt kaphat a piacvezető biztosítók ajánlatairól. További információért írjon az info@webbeteg.hu címre.