Immunrendszer egy tablettában

antitest, immunglobulin
Egy antitest vázlatos szerkezete
Vágólapra másolva!
Az amerikai Yale Egyetem kutatóinak először sikerült mesterséges antitestet létrehozniuk. A szakemberek szerint a felfedezés egy napon a rák és más betegségek legyőzésére is felhasználható lesz.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, hamarosan lehetővé válik, hogy immunrendszerünket kisegítsük egy olyan tabletta bevételével, amelynek hatóanyaga az antitestek működését utánozza. Az antitestek (a jellegzetes Y alakú immunglobulinok) az immunrendszer által termelt fehérjék, amelyek segítségével a szervezet felismeri és elpusztítja (a mozgósított fehérvérsejtek révén) a betolakodó kórokozókat vagy a hibás működésű saját sejteket (ráksejteket), azaz az antigéneket.

A Yale Egyetem kutatóinak első ízben sikerült olyan mesterséges antitesteket szintetizálniuk, amelyek képesek kórokozókhoz kapcsolódni, és mozgósítani ellenük a szervezet immunrendszerét. A kutatók elmondása szerint az általuk létrehozott antitestek szobahőmérsékleten tárolhatók, és új, kényelmes módot kínálnak olyan betegségek kezelésére, amilyen például a rák.

Egy antitest vázlatos szerkezete Forrás: Wikimedia

Antitestek a tablettákban

A szintetikus antitesteket kifejlesztő csoport vezetője, David Spiegel, a Yale Egyetem kémikusa azt mondta, hogy a molekulákat ugyanolyan pilulákban be lehet venni, mint a fájdalomcsillapítókat vagy az antibiotikumokat.

A kutatócsoport már sikerrel fel is használta a kifejlesztett molekulákból készített egyik szintetikus antitestet a prosztatarák elleni harcban. A kutatók abban reménykednek, hogy hasonló molekulákat alkalmazni lehet olyan kezelések kifejlesztéséhez, amelyek képesek legyőzni a rák más formáit, a bakteriális fertőzéseket, sőt akár a HIV-et is.

„Az antibiotikumokkal ellentétben molekuláink szintetikus szerves vegyületek, amelyek mérete nagyjából egy huszada az antibiotikumokénak” – mondta Spiegel. „Ezért nem valószínű, hogy a szerkezetük miatt bármilyen nem kívánt immunreakciót okoznának, nem érzékenyek a hőre és megvan a lehetőség a szájon át való alkalmazásra, éppúgy, mint a hagyományos, kismolekulájú gyógyszereknél.”

Monoklonális antitestterápia

Az orvosok már napjainkban is használják gyógyításra az antitesteket az úgynevezett monoklonális antitestterápia keretében. Ez az immunterápia egyik formája, amely a laboratóriumban tenyésztett sejtekből nyert természetes antitesteket használja fel.

Ezek az antitestek azonban rendszerint nagy molekulák, amelyek érzékenyek a hőmérsékletváltozásra, így nagyon gondosan kell tárolni őket. Méretük miatt általában csak injekcióban adhatók be.

A szintetikus antitestek előnyei

A Spiegel és csoportja által kifejlesztett szintetikus antitestek (SyAMs, azaz Synthetic Antibody Mimics) ugyanúgy működnek, mint a természetes antitestek. Mivel azonban méretük csak nagyjából huszada a természetes antitestekének, ezért képesek áthatolni a bélfalon.

A szintetikus antigén (SyAM-Ps) lehetővé teszi a fehérvérsejt (immune cell) kapcsolódását a prosztataráksejthez, amelyet elpusztít Forrás: Yale University

Ez azt jelenti, hogy tablettában, szájon át beadhatók, nincs szükség injekcióra.

Ezenkívül a laboratóriumban olyan antitesteket is képesek létrehozni, amelyek a természetben nem léteznek, és akár hatékonyabban felléphetnek például a ráksejtek ellen, mint a természetes antitestek.

További előnyük, hogy a gyógyszerekhez hasonlóan előállíthatók, így könnyebb a tömegtermelésük, mint a monoklonális antitesteké.