Gyorsan vékonyodik az agy a dohányzástól

cigaretta
Évente mintegy 4,5 ezer milliárd csikket dobnak el
Vágólapra másolva!
A hosszú távú dohányzás sietteti az agykéreg vastagságának csökkenését, ez pedig a kognitív funkciók gyorsabb hanyatlását idézheti elő – állítja egy új nemzetközi vizsgálat.
Vágólapra másolva!

Az agykéreg az agy lebenyeinek külső rétege. Többek között olyan alapvető funkciók működéséért felel, mint a memória, a beszélt nyelv, vagy az érzékelés. Egy nemzetközi kutatócsoport (McGill Egyetem, Edinburgh-i Egyetem) új tanulmánya most azt erősítette meg, hogy ezt a vitális agyterületet a hosszú távú dohányzás vékonyabbá teheti, a leszokással viszont a folyamat – legalábbis részben - visszafordítható.

A kutatás

A tanulmányba összesen 244 férfit és 260 nőt vontak be – ötször annyi embert, mint korábbi hasonló, a dohányzás és agykérgi vastagság kapcsolatát vizsgáló kutatásokban. Az átlagéletkor hetvenhárom év volt, a tesztcsoportok dohányosokból, ex-dohányosokból és cigarettát soha nem szívókból álltak. Az alanyok egészségügyi adatait személyes interjúkból gyűjtötték össze, majd MRI készülékkel vizsgálták agykérgük vastagságának jelenlegi állapotát.

A legjobb megoldás, ha egyáltalán nem gyújtunk rá Forrás: AFP/Joe Raedle

„Azt találtuk, hogy a jelenlegi és volt dohányosok agyának számos részén az agykéreg vékonyabb volt, mint azoknál, akik soha nem vettek a kezükbe cigarettát. A dohányzás abbahagyását követő években azonban az agykérgi vastagság részben fokozatosan helyreállt – mondta dr. Sherif Karama, a tanulmány vezető szerzője. „Fontos hozzátenni ugyanakkor, hogy ez a folyamat rendkívül lassú, és a vastagság sosem lesz a régi. A cigarettát eldobó korábbi láncdohányosok agykérgi vastagsága még huszonöt évvel később is vékonyabbnak bizonyult az átlagosnál” – tette hozzá Karama.

Habár az agykéreg vastagsága az öregedéssel folyamatosan csökken, a kutatás azt találta, hogy dohányzással ez a nem kívánt folyamat erősen felgyorsul, ami hozzájárulhat a szellemi hanyatlásához.