Saját ikertestvéreit hordozta testében az újszülött

2015.02.12. 14:30

Egy hongkongi baba úgy született, hogy a saját testében hordozta ikertestvéreit. A jelenséget – melynek neve magzat a magzatban (fetus in fetu) – a szakirodalom a sziámi ikrek egy különleges csoportjának tekinti.

Az állapot ritkának számít, ötszázezer születésből egy csecsemő jön a világra ilyenfajta rendellenességgel. Az esetek zöme a fejletlenebb országokból származik, mivel itt gyakran nem áll rendelkezésre ultrahangos vizsgálat, amivel kiszűrhető lenne időben a magzat abnormális fejlődése.

Két magzatot rejtett a teste

Az újszülött kislányt a hongkongi Queen Elizabeth Hospitalban kezelték tumor gyanújával – áll az esetleírásban. Már a magzati ultrahangvizsgálat során szokatlan csomót mutattak ki a baba testében, de akkor még nem sejtették, hogy pontosan mi is lehet az. Háromhetes korában végül megműtötték. Az orvosok megdöbbenésére két magzatot találtak a mája és a veséje között.

Az egyik 9,3 grammot nyomott, a másik 14,2 grammot, súlyuk alapján nyolc és tíz hetes magzatok lehettek. Mindkettő külön köldökzsinórral rendelkezett, amik a kislány köldökénél található, méhlepényszerű csomóhoz csatlakoztak. A maradványokról készült fotók itt érhetők el.

Az orvosok véleménye szerint a terhesség hármas ikerterhességnek indult, majd ismeretlen okok miatt a két kisebb magzatot a megmaradt gyermek teste felszívta. Amikor ez megtörtént, a beolvasztott magzatok nagy valószínűséggel életben voltak és növekedtek, utána azonban a fejlődés már rendellenesen folyt tovább.

Mi miatt alakulhatnak ki élő matrjoska babák

Erre jelenleg két teória igyekszik választ adni.

A teratóma elmélet szerint a magzatban fejlődő magzat nem más, mint egy daganat, amely a belső, középső, és külső csíralemezekből áll össze, és újszülöttekben leggyakrabban jóindulatú tumorként jelentkezik. A teratóma sejtjei differenciálódásuk során a környezetüktől teljesen eltérő szövetekké fejlődhetnek, így előfordulhat, hogy hajat, fogat vagy csontokat tartalmaznak, vagy olyan komplexebb szerveket, mint a szem.

A magzat a magzatban jelenség egy példája. A részlegesen kifejlődött magzat a hátára fordítva látható (a kép nem a cikkben leírt esetet ábrázolja)Forrás: Wikimedia Commons

A parazita iker elmélet alapján a magzatban található magzat élősködőként viselkedik a saját ikertestvérében. Az egypetéjű ikerterhesség nagyon korai fázisában, amikor a két magzat egy méhlepényen osztozik, előfordulhat, hogy az egyik körülöleli, majd szabályosan „becsomagolja” a másikat. A bezárt iker ezt követően parazitaként él tovább, így túlélése elsősorban a gazdatestvéren múlik, akinek a vérutánpótlását folyamatosan csapolja. Az élősködő ikernek nincsen agya, és számos más szerve hiányzik, ennélfogva képtelen az önálló életre. Mivel a gazdamagzatnak saját tápanyagaiból kell táplálnia parazita testvérét egyetlen közös köldökzsinóron keresztül, rendszerint még a születés előtt elhalálozik.  

Az Egészségügyi Világszervezet hivatalosan teratómának tekinti az élősködő magzatot. A mostani esetet jegyző orvosok viszont úgy gondolják, a felfedezett maradványok két olyan testvértől származnak, akik a terhesség során felszívódtak. A kislány szerencsére már jól van, és nyolc nappal a műtét után elhagyhatta a kórházat.