Tartalékolom az energiát, mint a teve, mondja Angela Merkel arról, hogyan tudta végigvinni az ukrán válság miatt megszervezett maratoni tárgyalássorozatot. Tény, hogy vannak rendkívüli munkabírású emberek, de az is tény, hogy a tartósan kevés alvás egyáltalán nem használ senki szervezetének.

Bámulatra méltónak tartották sokan a német kancellár múlt heti teljesítményét. A 61 éves Angela Merkel ugyanis szerdáról csütörtökre virradóan több mint tizenhat órán keresztül tárgyalt Minszkben az ukrán válság megoldása érdekében. Majd a tárgyalóasztal mellől felállva, szinte azon nyomban Brüsszelbe utazott, hogy uniós kollégáit tájékoztassa a történtekről. Németország első női kancellárja ezzel ismét beírta nevét a rekordok könyvébe. 

A minszki elnöki palotában, balról jobbra: Aljakszandr Lukasenko, Vlagyimir Putyin, Angela Merkel, Francois Hollande és Petro PorosenkoForrás: AFP/Mykola Lazarenko

Munkabírás és felkészültség

Tette mindezt ezt úgy, hogy korábban sem sokat pihent, hiszen közvetlenül Minszk előtt Kijevben, Moszkvában, majd Washingtonban járt. A hozzá közel állók nagyon nem is csodálkoztak ezen, a kancellár ugyanis régóta híres rendkívüli munkabírásáról.

Mondják azt is, hogy ő az, aki a legjobban bírja az éjszakába nyúló, maratoni uniós csúcstalálkozókat, miközben valósággal elbűvöli a többi résztvevőt rendkívüli felkészültségével.

Merkel mostani teljesítménye azonban minden korábbit felülmúlt. Olyannyira, hogy a történtek nyomán számos szakértő, köztük orvosok és kronobiológusok (az élő szervezetek működésében jelentkező ciklikussággal, a bioritmussal foglalkozó kutatók) kezdtek értekezni a következőkről: miként lehetséges, hogy valaki oly hosszú ideig képes talpon maradni, közben kulcsfontosságú dolgokról tárgyalni, sőt dönteni is.

Tartalékolni az energiát?

Vajon mennyi idő kell az emberi szervezet számára egy ilyen megpróbáltatás után a regenerálódáshoz? Továbbá arról is vita van, hogy egy „minszki performansz” többszöri megismétlése nem vezet-e tartós egészségkárosodáshoz.

A minszki tárgyalások, ahol vederszámra fogyott a kávéForrás: AFP/Mykola Lazarenko

Merkel egy korábbi interjúban azt állította, hogy „a tevéhez hasonló képességekkel” rendelkezik, azaz képes energiát tartalékolni, legyen szó akár a tartós ébrenléthez szükséges energiáról is.

A szakértők véleménye ugyanakkor megoszlik erről. Van, aki azt állítja, hogy ez lehetséges, mások szerint viszont csak akkor, ha az ember rövid szundításokat igyekszik beiktatni a tartós talpon maradás érdekében. Éjszaka ez különösen előnyös lehet.

Éjszaka jó aludni

Jürgen Zulley német alvásszakértő szerint a tevés hasonlat bátor ugyan, de sántít. Az embernek ugyanis szüksége van meghatározott rendszerességre, és ennek keretében a rendszeres pihenésre is. Nem értett egyet azzal sem, hogy az ember a hosszú ébrenléthez képes energiát tartalékolni. Azt azonban elismerte, hogy a tartós ébrenlét könnyebb akkor, ha élénk és tartalmas időtöltésről van szó, ilyen esetben a fáradtság könnyebben leküzdhető.

Zulley professzor nem értett egyet azzal sem, hogy ilyen esetekben az „előalvás” segít. A délelőtti vagy délutáni alvás ugyanis aligha pótolhatja az éjszakait – állította a szakértő, aki szerint ugyanakkor egy jó oldala mégis csak van a hosszú talpon maradásnak.

Minél tovább tárgyal ugyanis egy politikus, és ezzel párhuzamosan egyre inkább fárad, annál inkább hajlandó kompromisszumra. Angela Merkel pedig amúgy is híres arról, hogy másoknál jobban törekszik kompromisszumokra.

Angela Merkel Budapesten, az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen (február 2.)Forrás: MTI/Andrássy Egyetem / Ancsin Gábor

A gének döntik el

Még több kételynek adott hangot Achim Kramer, a neves berlini Charité kórház kronobiológusa. Angela Merkelt név szerint ugyan nem említette, de úgy fogalmazott, hogy egy alkoholista munkabírásához hasonlítható annak a politikusnak a teljesítménye, aki napokon keresztül rendkívül keveset alszik.

„Még szerencse, hogy nem kell kocsit vezetnie az autópályán”

– tette hozzá. Alapjában véve az emberi gének határozzák meg, hogy kinek mennyi alvásra van szüksége – hangsúlyozta Kramer. Való igaz, hogy vannak olyanok, akiknek az ötórás alvás is elegendő, de olyanok is, akiknek a nyolc óra is kevés.

Az amerikai elnök is alig alszik

Ami az előbbit illeti, nemcsak Merkel, de az amerikai elnök, Barack Obama is a keveset alvók közé tartozik. Nem is olyan régen például úgy nyilatkozott, hogy négy órával be kell érnie. A berlini kronobiológus ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy tartósan ez mindenképpen ártalmas.

A kialvatlanság kockázatai

Aki krónikus alváshiányban szenved, annak nem csupán az olyan akut tünetekkel kell megküzdenie, mint a figyelem, a reakció-, illetve a teljesítőképesség hiánya, de tartós kockázatok is fenyegetik. Ha valaki keveset alszik, könnyen meghízik, aki nem alszik, nem képes regenerálódni, romliok az emlékezőképessége, de súlyos betegségek is bekövetkezhetnek.

Van már speciális szemüveg is az álmatlanság kezeléséreForrás: Re-Timer

Ezek között elsősorban az anyagcsere-megbetegedéseket, a cukorbetegséget és nem utolsósorban a rákot említette. Kramer professzor épp ezért a politikusoknak is azt ajánlotta, hogy tartósan ne kockáztassanak, és az alváshiányt mindenképp igyekezzenek pótolni. A tartós kialvatlanság a fentiek mellett növeli az agyérkatasztrófa (stroke) és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, és kedvezőtlenül hat a csontok egészségére is.

„Jól vagyok”

Merkelről a vele Minszkben virrasztók elmondták, hogy noha szemei karikásak voltak, szinte mindvégig „top fitt” volt. „Jól vagyok, tökéletesen tudok koncentrálni, a hét még nem ért véget, és holnap is munkanap van” - mondta egyik munkatársának csütörtökre virradó éjjel az orosz, az ukrán és a francia elnökkel folytatott tárgyalások félidejében.

Miközben francia kollégájáról, Francois Hollande-ról valósággal lerítt a fáradtság, és állítólag többször összekeverte az országokat, Merkel csak egyszer – és akkor is rövid időre – vesztette el a fonalat. „Mi is volt a kérdés?” – fordult egy ízben a többiekhez, de azután úgy folytatta tovább, mintha mi sem történt volna.

Maratoni tárgyalások ide vagy oda, azt többször elmondta már, hogy akár Putyin, akár Hollande a partner, a tárgyalások sikere érdekében soha nem imádkozik. „Az imádságok nem arra valók, hogy földi kívánságokat teljesítsenek. Azok megvalósulásáért magamnak kell megküzdenem” – vallja.