Erős kannabisz okozhatja az új pszichiátriai megbetegedések negyedét Nagy-Britanniában

magyarok feltalálták a pattanás ellenszerét a marihuánában, füves cigi, füvezés, marihuána
A young woman is seen during a march for the legalization of cannabis in Santiago, on May 18, 2013, as part of the 2013 Global Marijuana March which is being held in hundreds of cities worldwide. AFP PHOTO / Martin BERNETTI
Vágólapra másolva!
A kannabisz egy igen erős változatának gyakori használata okozhatja az újonnan diagnosztizált pszichiátriai betegségek negyedét Nagy-Britanniában - állapította meg egy nagy léptékű, hosszú távú brit kutatás.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britanniában mintegy 60 ezren szenvednek olyan tünetektől, többek között hallucinációktól, paranoiás rohamoktól, amelyek a kannabisz egy nagyon erős fajtája, az úgynevezett skunk számlájára írhatók, és több mint 300 ezer fogyasztó él át életében ilyen zavarokat - vélik a tanulmány szerzői.

Azoknál, akik naponta használnak skunkot, ötször akkora a mentális betegségek kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik sosem fogyasztottak erős kannabiszt - idézte a The Daily Telegraph online kiadása a Lancet Psychiatry következő számában megjelenő tanulmányt.

A londoni King's College Pszichiátriai, Pszichológiai és Idegtudományi Intézetének kutatói majdnem 800 munkaképes korú brit felnőttet vizsgáltak hat éven át folyó kutatásuk során. Mind a főváros egy déli városrészében laktak, és a résztvevők felét röviddel korábban első ízben kezelték pszichiátriai tünetek miatt.

Cannabis sativa Forrás: AFP/Desiree Martin

Megduplázódott a skizofrén esetek száma

A hatvanas évek közepe óta ebben a városrészben megkétszereződött a skizofrénia előfordulása. Erős a gyanú, hogy a tendencia mögött a droghasználat áll.

A kannabisz fogyasztása nagyjából negyven százalékkal csökkent az elmúlt évtizedben Nagy-Britanniában, ám a szerek ereje ez idő alatt igen megnövekedett: míg a kender (Cannabis sativa) gyantájából készült hasis THC (tetrahidro-kannabinol) tartalma mintegy négy százalék, addig a skunké eléri a 15 százalékot.

Forrás: AFP/Martin Bernetti

A kutatók arra következtettek, hogy a kannabisz ereje és a használat gyakorisága játszik döntő szerepet a mentális egészségi kockázatok alakulásában.

"Azokhoz képest, akik sosem éltek a kábítószerrel, majdnem kétszeresére nőtt a mentális zavarok rizikója azoknál, akik heti egy alkalomnál ritkábban szívtak skunk erősségű kannabiszt. Akik hétvégeken használták a drogot, azoknál majdnem háromszor akkora lett a kockázat. Akik naponta szívtak erős kannabiszt, azoknál több mint ötszörösére nőtt a pszichiátriai betegségek esélye" - olvasható a tanulmányban.

A kannabisz a leggyakrabban fogyasztott illegális drog Európában, a 15-64 évesek közül 73,6 millióan próbálták ki életükben - derül ki az európai kábítószer-ellenes hivatal (OEDT) legfrissebb jelentéséből.