Csak okostűvel javasolná injekciók beadását a WHO

injekciós tű okostű
Vágólapra másolva!
Az első fecskendezés után használhatatlanná váló, "okos" injekciós tűk bevezetését és kizárólagos alkalmazását sürgette az Egészségügyi Világszervezet hétfői közleményében.
Vágólapra másolva!

A szervezet szerint 2020-ra teret kell hódítaniuk ezeknek az eszközöknek, a tűk többszöri felhasználása miatt évente több mint kétmillió ember fertőződik meg különböző betegségekkel, többek közt hepatitisszel és HIV-vírussal - idézte a BBC a WHO portálján megjelent írást.

Az új tűk a WHO szerint drágábbak ugyan a hagyományosnál, az így megjelenő költségtöbblet azonban alacsonyabb, mint amennyibe a nélkülük kialakuló betegségek kezelése kerül. Az "okostűben" vagy maga a tű húzódik vissza, vagy a benne lévő zár felengedését akadályozza meg a szerkezete, így nem használható újra.

"Ez reményeink szerint segít megelőzni az évente 1,7 millió új hepatitisz B, 300 ezer hepatitisz C és 35 ezer HIV-fertőzést, továbbá mindazokat, amelyekről nincsenek adataink. Ilyen például az ebola és a Marburg-vírus" - fejtette ki Selma Khamassi, az injekcióbiztonsággal foglalkozó WHO-csoport vezetője a BBC-nek.

Injekciós tű egy kellemetlenül közeli felvételen Forrás: Flickr/Alden Chadwick

A hagyományos fecskendők ára 2 és 4 dollárcent (5,4-10 forint) közé esik, az "okostűké" 4 és 6 dollárcent (10-15 forint) közé. A különbség így elenyésző, de az évente átlagosan regisztrált, mintegy 16 milliárd tűszúrással számolva már lényegesnek tűnik a növekedés. Khamassi szerint azonban "a biztonságos injekcióbeadás a betegségek megelőzésének legolcsóbb módja. Össze sem hasonlítható a legdrágább fecskendő ára egy HIV-vírusos vagy hepatitis C fertőzés kezelésének költségeivel".

A WHO a védőburokkal ellátott tűk bevezetését is fontosnak tartja, amelyek megakadályoznák, hogy az orvosok véletlenül saját ujjukat is megszúrják. Ez megháromszorozná a tűk árát, ezért az egészségügyi szervezet felkérte az iparág képviselőit a termék terjesztésére és arra, hogy közösen találják meg, hogyan lehet a biztonságos tűk előállítási költségeit csökkenteni. A tűket bevetnék többek közt a droghasználók védelmére indított tűcsereprogramokban és olyan kezeléseknél is, ahol a különböző gyógyszereket a fecskendőben keverik össze.