26 órás műtéttel választották szét a sziámi ikreket

Vágólapra másolva!
A maratoni beavatkozás után a 10 hónapos kislányok állapota lélegeztetés mellett stabil, de még hosszú az út a teljes felépülésig.
Vágólapra másolva!

A tizenkét sebész, hat altatóorvos és nyolc nővér a múlt héten végezte el a műtétet a Houstonban lévő Texasi Gyermekkórházban a múlt év áprilisban született gyermekeken. A lányoknak közös volt az egyik válluk, a tüdejük, a szívburok egy része, a rekeszizmuk, a májuk, a bélrendszerük és a medence területük - közölte hétfőn Darrell Cass, a sebészcsoport vezetője.

"A műtét nem volt mentes a kihívásoktól, mivel a lányok számos szerven osztoztak, de nagyon elégedettek vagyunk az állapotukkal. Derűlátóak vagyunk, mindkettőjüknek jó esélyük van a felépülésre" - mondta el Darrell Cass a The Houston Chronicle napilapnak.

A megpróbáltatásoknak még nincs vége

A lányok állapota ugyan válságos, de stabil, még egy hétig lélegeztetőgépre szorulnak, hónapokig lesznek az intenzív osztályon, és még további műtétre lesz szükségük. Az egyik kislány vérnyomása a műtét ötödik órájában leesett, és az orvosok kézzel végeztek újraélesztést. Öt-nyolc percig tartott, "egy örökkévalóságnak tűnt akkor" - tette hozzá a sebész.

2014 januárjában egy rutin ultrahangvizsgálaton vették észre az orvosok, hogy az anya sziámi ikrekkel várandós. Mindkét lány 1,56 kilogramm súllyal jött a világra, azóta a kórház újszülött intenzív osztályán ápolták őket, súlyuk a műtét idejére már elérte a kilenc kilót.