Aludjunk jól az Alvás Világnapján!

A meztelenül alvástól a hasad is laposabb lehet - 6 tudományos érv, hogy dobd a pizsamát
Vágólapra másolva!
A föld lakosságának egyharmada szenved valamilyen alvászavarban vagy alvásbeteg – hívja fel a figyelmet a 2015. évi Alvás Világnapja alkalmából a World Association of Sleep Medicine, az Alvásorvosok Világszövetsége. Magyarországon a helyzet ennél is kritikusabb, hangsúlyozták a budapesti alváskonferencia résztvevői az Alvás Világnapja alkalmából tartott rendezvényen.  
Vágólapra másolva!

Globális járvány az alvásbetegség

Az egészség alapja a jó alvás, ennek hiánya csökkenti az életminőséget és számos betegség előidézője lehet. Az évente sorra kerülő Alvás Világnapján, idén március 13-án (Magyarországon március 10-én) számos országban hívják fel a figyelmet a pihentető alvás fontosságára és hangsúlyozzák: a legtöbb alvászavar, alvásbetegség megelőzhető és kezelhető.

Március 10 az Alvás Világnapja Forrás: Thinkstock

A közel 120 féle regisztrált alvásbetegség ma már globális járványnak tekinthető, áll a WSD idei jelentésében, és a minőségi alvás kialakításában mindenkinek fontos feladata van. A minőségi alvás legfontosabb kritériumai a szakemberek szerint: a megfelelő idejű, pihentető alvás, amely során az alvási ciklusok folyamatosak, kihagyás nélküliek, miközben elég mélyek is ahhoz, hogy az éjszakai hormonális és fiziológiai folyamatok a testben felkészítsenek az alvás utáni, nappali tevékenységre.

Fontos a megelőzés

Az Alvás Világnapján a szakemberek felhívják a figyelmet és kérik: legyen az alváskultúra a mindennapok része, ne csak a betegségekre figyeljünk, hanem előzzük meg az alvászavarokat és állítsuk helyre azt a megbomlott egyensúlyt, amely a civilizált életmód a nappalok meghosszabbításával az éjszakai nélkülözhetetlen alvás rovására felborult.

Komoly civilizációs probléma az alvászavar Forrás: Photononstop/Eric Audras

Az alvási körülmények, például a fény- és zaj körülmények, az alvóhely kényelme és a nyugalom elengedhetetlen feltételei a jó alvásnak. Ne nyugodjunk bele, ha magunk vagy az alvótársunk nehezen kap levegőt alvás közben, esetleg horkol – ezek fontos jelzései lehetnek egy súlyos alvásbetegségnek, az alvási apnoénak.

A magyarok rosszabbul alszanak az európai átlagnál

Magyarországon kevés számú, de felkészült szakember segít az alvászavarok és alvásbetegségek felismerésében, gyógyításában. A Budapesti Alvásközpont/Benyovszky Orvosi Központ felmérése szerint itthon az emberek rosszabbul alszanak, mint az európai átlag. A stressz és a felfokozott életritmus, valamint az elhanyagolt sokféle betegség következményeként tíz hazai felnőtt lakosból három szenved a rossz alvástól.

Magyarországon az európai átlagnál is komolyabb problémát jelent az alvászavar Forrás: Thinkstock

Ez nemcsak a napi munkateljesítmény fokozatos csökkenésével jár, hanem – például a közúti gépjárművezetők körében – súlyos baleseti kockázat. Az elalvásos közlekedési balesetek megelőzése ma már a nemzetközi alváskultúra projektek kiemelkedő része, Magyarországon is készülnek erre vonatkozó törvényi szabályozásra.

Az alvásbetegségek kutatása önálló diszciplínává válik

Az alvásbetegségek kutatása és gyógyítása az elmúlt évtizedekben került az életmód alakításának kiemelt körébe, erre vonatkozóan a WHO tervezi az alvás önálló tudományos diszciplinává nyilvánítását - jelentette be a budapesti alvásnapon dr. Purebl György, a Magyar Pszichiátriai Társaság jövőbeni elnöke. Ebben munkában kiemelkedő szerepet vállalnak a magyar szakemberek: a WASM a magyarországi alváskultúráért végzett tevékenységet a közelmúltban kiválósági díjjal ismerte el, kutatási területen pedig az MTA Kísérlet Orvostudományi Kutatóintézetben, a dr. Acsády László vezette agykutató csoport bejelentése váltotta ki a tudományos világ érdeklődését.

Az alváshiány komoly baleseti rizikófaktor Forrás: MTI/Lakatos Péter

Az alvásgyógyításban Magyarországon teret kaphat a hagyományos kínai gyógyászat is. Dr. Hegyi Gabriella professzor irányításával a több évtizede elkezdett komplementer gyógyászat kaphat jelentős teret a Pécsi Egyetemen megnyíló Konfúciusz Intézet közreműködésével.

Láncalvás koncepció

A magyarországi Alvás Világnapján sor került a az alváskultúra érdekében végzett Distinghuished Activity Award elismerések átadására. 2015-ben a bangkoki Orange Mandarin Hotel és a Magyarországon is működő Accor ibis hotel láncalvás/ágy koncepciójáért vette át az elismerést dr. Niklai Ákostól és Kiss-Róbert Richardtól, a Sleepfriendly Program magyarországi vezetőitől. Az ibis 2012-ben indította el a globális Swet Bed koncepcióját.

Előremutató projekt az alvásbarát szállodai ágyak tesztelése és alkalmazása Forrás: Flickr/Haydn Blackey

Az új fekhely program keretében elsőként ez a szállodacsoport vállalta, hogy az tervezéstől a kivitelezésig részt vesz a fekvőhely kialakításában, és méri az alvó vendégek megelégedettségét. 2014-ben az ibis rendkívüli expedíciót szervezett Brazíliába, és egy hegy tetején extrém körülmények között próbálták ki az ágy kényelmét. Magyarországon – ahogy világszerte – egyre többen vannak, akik fontosnak tartják: ne csak betegség és kellemetlen tünetek esetén jusson eszünkbe az alvás: figyeljünk magunk és mások minőségi alvására, szolgálja ez az életfunkció az egészséges létet, hogy minőségi pihentető alvással járuljunk hozzá az egészségünkhöz. A magyarországi alváskultúra érdekében orvosok, gyógyítók, szervezetek, vállalatok és számos támogató fejezte ki csatlakozási szándékát az idén megalakuló Magyar Alvásszövetséghez.