Bebizonyították, hogy a homeopátia semmire sem jó

Vágólapra másolva!
A homeopátia nem hatékony mód egyetlen betegség kezelésére sem. Ezt állapították meg az ausztrál orvostudományi kutatóintézet szakemberei a témáról eddig készült tanulmányok legátfogóbb felülvizsgálata nyomán.
Vágólapra másolva!

„Azok, akik a homeopátiát választják, kockázatnak tehetik ki egészségüket, ha elutasítják vagy késleltetik a gyógykezelést” – hívja fel a figyelmet a legfőbb ausztrál orvostudományi testület által közzétett jelentés.

Ezen alternatív gyógymód használói úgy vélik, hogy a betegséghez hasonló tüneteket kiváltó szerek kicsiny adagokban kezelhetik a betegségeket. A homeopátiás szereket vízben vagy alkoholban hígítva a kapott oldat megőrzi az eredeti szer tulajdonságait, amely így a szervezetben elindítja a gyógyítás folyamatát – ez lenne a módszer lényege.

Már számos tanulmányban kutatták ennek az állításnak az igazát, leginkább sikertelenül. Az ausztrál nemzeti egészség- és orvostudományi kutatóintézet (NHMRC) szakemberei a homeopátiáról készült 225 tudományos értekézését és azok 57 szisztematikus áttekintését vizsgálták újra át és vonták le következtetéseiket.

Nincs olyan betegség, amire jó lenne

„A homeopátia hatékonyságára vonatkozó bizonyítékok felülvizsgálata alapján az NHMRC arra a következtetésre jutott, hogy nincs olyan egészségi állapot, amelynek gyógyítására megbízható bizonyítékok alapján a homeopátia hatékony lenne... Miközben néhány tanulmány a homeopátia hatékonyságáról számolt be, számos közülük rossz minőségű volt a protokollok alapján, komoly hibákkal bírt, nem elegendő számú résztvevővel végezték, hogy bizonyítsák, a homeopátia hatékonyabb, mint egy cukortabletta” – idézte a szakemberek szerdán közzétett jelentését a The Guardian.

A brit napilap hozzátette, hogy egy független cég szintén elvégezte a tanulmányok felülvizsgálatát, és értékelte a bizonyítékokat az elfogultság kivédésére.

Válaszolnak a homeopaták

Az ausztrál homeopátiai szövetség (AHA) a jelentésre kiadott közleményében arra hívja a fel figyelmet, hogy mintegy egymillió ember használ homeopátiás szereket Ausztráliában.

A szövetség azt tanácsolja az NHMRC-nek, hogy „átfogóbb megközelítésben vizsgálja a homeopátia hatékonyságát”, és vegyen fontolóra „egy nagyobb mértékű gazdasági értékelést egy integráltabb rendszer előnyeiről, amely tiszteletben tartja és támogatja a beteg választását az egészségügyi ellátásban.”

Homeopátia: a millió dolláros kacsahttp://www.origo.hu/tudomany/elet/20030103homeopatia.html#