Hatmilliárd forint a várólisták csökkentésére

Vágólapra másolva!
A kisebb beavatkozásoknál két-három hónap, a nagy műtéteknél, például a protézis-beültetéseknél legfeljebb fél év lesz a várakozási idő az idei, 6 milliárd forintos várólista-csökkentési program nyomán. A szakma szerint a műtéti kapacitásokat is növelni kellene.
Vágólapra másolva!

A kormány tavaly év végén meghirdetett várólista-csökkentési programja azokra a beavatkozásokra koncentrál, ahol a legtöbben állnak sorba, illetve ahol a leghosszabb a várakozási idő. Ilyenek a csípő- és a térdprotézis-beültetések, a gerincstabilizáló és a szürkehályogműtétek, valamint az ortopédiai nagyműtétek - írja a Világgazdaság. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár statisztikája szerint jelenleg összesen több mint 60 ezren vannak a 33 központi várólista valamelyikén - ismerteti szerdai cikkében az újság.

Nem csak a pénzhiány a gond

Az OEP szakemberei a cikk szerint korábban 8 milliárd forintra becsülték a leghosszabb várólisták felszámolásához szükséges összeget. Az anyagiakon túl a nagyszámú beavatkozások elvégzésének egyéb feltételei is hiányoznak. A legszűkebb keresztmetszet a humánerőforrás: ortopéd szakorvos, illetve traumatológus még talán akad, de aneszteziológusból, műtősnőből komoly hiány van - mondta a lapnak Böröcz István ortopéd főorvos, aki a Magyar Ortopéd Társaság képviseletében korábban maga is részt vett az OEP-pel folytatott várólista-egyeztetéseken.

Probléma az utókezeléssel

Hozzátette, a műtéti kapacitásokat is növelni kellene ahhoz, hogy érezhetően rövidüljenek a várólisták, ezenkívül az utókezeléssel is gond van, nincs elegendő rehabilitációs osztály, illetve ágy, ahol a sokszor egyedülálló betegeket el kellene helyezni.

36 hónapból 6 lesz

Az Origo tavaly decemberben írt arról, hogy hatmilliárd forintot fordít a kormány a legsürgetőbb nagy műtétekre, így csökkentve a várólisták hosszát. Az akkor ígéret szerint, az idei év végére már érezhető lesz a javulás. A cél, hogy csak fél évet kelljen várni egy csípőprotézis műtétre, amire jelenleg majdnem másfél év az átlagos várakozás.

Csípőprotézis műtétre az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint még így is 492 nap, vagyis majdnem másfél év az országos átlag. Igaz, sok is a beteg: több mint 8 ezren várnak ilyen műtétre. A várakozási idő Észak-Magyarországon a legtöbb, 618 nap. Az Egri Markhot Ferenc kórházban van, akit 31 hónapra, 2017 júliusára jegyeztek elő műtétre.