Jelenleg a nyugati háztartások 80 százalékában megtalálhatóak a mikrohullámú sütők. Gondolkodás nélkül használjuk melegítés céljából, ám kétszer is érdemes meggondolni a használatát. A mikró használata ugyanis több kisebb-nagyobb betegséghez vezethet, amit kutatások derítettek ki.

Eszik vagy isszák a mikrohullámokat?

A mikrohullámok elektromágneses sugárzások az energiaspektrum alacsony szintjén állnak, közel a rádióhullámokhoz. Ezeket a hullámokat a magnetron elektroncső generálja, amely minden sütőben megtalálható. A magnetronok 2,4 GHz-es, mikrohullámú frekvenciájú mágneses mezőt hoznak létre. Ahhoz, hogy valami felmelegedjen egy mikrohullámú sütőben, vízre van szükség.

A háztartások többségében napjainkra már bevett eszköz a mikrohullámú sütőForrás: Photononstop/Philippe Turpin

Ha nincs víz az ételben, nem melegszik fel. Ennek az az oka, hogy a mikrohullámok hatására az élelmiszerben lévő vízmolekulák elkezdenek hihetetlenül gyorsan rezegni, ami molekuláris súrlódást okoz, ez vezet az étel felmelegedéséhez. A vízmolekulák szerkezete eközben szétszakad, és teljesen deformált lesz a hagyományos főzési módszertől eltérően.

A svájci tudós tapasztalatai

Hans Hertel svájci tudós vizsgálta meg először a mikrózott élelmiszer és az emberi fiziológia kapcsolatát. „Nincs olyan molekula, atom és sejt bármely szerves anyagból álló rendszeren belül, amely képes ellenállni egy ilyen erőszakos, pusztító erejű sugárzásnak” – nyilatkozta a kutató. Tapasztalatai alapján az élelmiszer a mikróban olyan elváltozáson esik át, ami emelkedett koleszterinszinthez, a fehérvérsejtek csökkenéséhez, valamint vérszegénységhez is vezethet hosszú távon.

Ezért ne használja

Az átlagembert már így is rengeteg sugárzással bombázza a környezete, emiatt nem szabadna használni a mikrohullámú sütőt, különösen a gyerekeknek és a terhes anyáknak. Van egy nem diagnosztizált tünet, a „mikrohullámú betegség”. Ennek tünetei lehetnek: hányinger, depresszió, látási problémák, alvási zavarok. A betegség első jele az alacsony vérnyomás és a lassú szívverés, ezt követheti a stressz-szindróma és a magas vérnyomás.

A mikrohullámú sütőnek nemcsak előnyös, hanem az egészségre káros hatásai is lehetnekForrás: Origo

A 2,4 GHz-es frekvenciájú sugárzás emelkedett vércukorszintet és később akár ún. harmadik típusú cukorbetegséget is okozhat. Dr. Rita Lee, a The Health Effects of Microwave Radiation című könyvében aggodalmasan írt a mikrohullámokról. Szerinte összefüggésbe hozhatók a nyirokrendszeri tünetekkel és betegségekkel, ezenkívül a vérben rákos sejtek kialakulását figyelték meg, megnőtt a gyomor- és bélrendszeri daganatok száma is.

Az oroszok betiltották

A mikrohullámú melegítés elvét a második világháborúban a németek találták fel, hogy a csapataikat egyszerűbben láthassák el meleg élelemmel. A háború után Amerikában elrendelték, hogy az új szabadalomról a hozzáértők végezzenek kutatásokat a megbízhatóságát illetően. A Szovjetunióban eleinte betiltották, mert azt tapasztalták, hogy szinte minden étel mikrózása után rákkeltő anyagok keletkeztek, és a biodegeneráció következtében csökkent az anyagok tápértéke, valamint vitamintartalma.

A hagyma sem élte túl

A tápértékeket illetően célirányos kutatásokat is végeztek, amelyek szintén a mikrohullámú sütő káros hatásait szemléltetik: a mikróból kivett brokkoli antioxidáns hatásának 97%-át vesztette el melegítés után, míg a brokkoli párolása „csupán” 11% veszteséget okoz. Egy 1999-es skandináv tanulmány szerint a spárga C-vitamin-tartalma teljesen lebomlik. Egy másik, 1992-ben végzett kutatás szerint a mikrohullámok hatására az anyatej elvesztette lizozimaktivitását és antisejtjeit, megfelelőbb környezetté vált a baktériumok számára. De a fokhagyma hatvan másodperces melegítése sem vezetett jóra, ugyanis a benne lévő rákellenes enzim (allináz) teljesen eltűnt.