Magyarországon ma minden 10. ember érintett valamely vesebetegségben. A sokáig észrevétlenül lappangó, majd hirtelen jelentkező, alattomos betegség, azonban odafigyeléssel sok esetben megelőzhető. Ezért fontos tudni, hogy mit, mikor és valójában mennyit igyunk és mit tehetünk a megelőzés érdekében.

Magyarországon a népbetegségnek számító elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség ma a legfontosabb vesebetegségre hajlamosító tényezők. A 2,5-3,5 millió hipertóniás- és az 1,1 millió cukorbeteg tíz, illetve öt százaléka válik a későbbiekben veseelégtelenné. A Semmelweis Egyetemen nagy szerepet vállal a betegek ellátásában, kiemelt nefrológiai ellátás több helyen is: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán, az I. Sz. Belgyógyászati Klinikán és a Transzplantációs és Sebészeti Klinikán is működik.

Nehéz mindenki számára egyetlen számban megjelölni a szükséges folyadékmennyiséget, ugyanis sok tényező – az éghajlat, külső hőmérséklet, a páratartalom, a fizikai aktivitás mértéke, az elfogyasztott étel só- és víztartalma – befolyásolja azt -  – mondta dr. Reusz György, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika professzora, a Magyar Nephrologiai Társaság elnöke.

Dialízis. A veseelégtelenség sok esetben megelőzhetőForrás: Anna Frodesiac/Public domain

Átlagos hőmérsékleti körülmények között az egészséges, átlagos fizikai aktivitású felnőttek számára napi 1,5-2,0 liter folyadékfogyasztás elégséges. Ennél több folyadék lázzal, hányással, hasmenéssel járó betegségek esetén indokolt. Ám a professzor szerint azt is fontos tudni, hogy a túlzott, erőltetett folyadékfogyasztás akár vízmérgezést is okozhat.

A szomjúság oltására legideálisabb a tiszta víz. Nem javasoltak az alacsony gyümölcstartalmú italok, a szintetikus, cukorral készített üdítőitalok, energiaitalok és az alkoholtartalmú italok sem, ezektől csak még szomjasabbak leszünk és felesleges kalóriát is tartalmaznak.

Nyolc szabály vesénk védelmében

a Nemzeti Vese Program szakmai ajánlásával

  • Legyen fitt és aktív!
  • Étkezzen egészségesen és kerülje a túlsúlyt!
  • Fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot, elsősorban vizet!
  • Ne dohányozzon!
  • Kerülje a vény nélküli gyógyszerek rendszeres szedését!
  • Rendszeresen ellenőrizze vércukorszintjét!
  • Ellenőrizze vérnyomását!
  • Ellenőriztesse vesefunkcióját, ha fennáll egy vagy több “nagy kockázati tényező”, úgymint cukorbetegség, magas vérnyomás, túlsúly vagy a családban előforduló vesebetegség.

Forrás: Semmelweis Egyetem