Egy szellentésből kimutatható a rák a csúcstechnológiás kapszulával

gázérzékelő kapszula
Az alig 10 milliméter hosszú gázérzékelő kapszula szerkezetét bemutató rajz
Vágólapra másolva!
Legalábbis ezt állítják azok az ausztrál kutatók, akik gázelemző kapszulát fejlesztettek ki a belet érintő különféle betegségek, így a végbélrák és az irritábilis bélszindróma kimutatására.
Vágólapra másolva!

Ausztrál kutatók egy olyan lenyelhető, csúcstechnológiás gázérzékelő kapszulát fejlesztettek ki, amely képes mérni a bélben lévő gázok koncentrációját, és mobiltelefonra küldi az adatokat közvetlenül a bélből. Ezzel új perspektíva nyílik meg a bélbetegségek diagnózisában és kezelésében.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a bélgázok kémiai összetétele összefüggésben áll az egyes bélbetegségekkel, és ezért elvben felhasználhatók az egészségi állapot felmérésére.

Az alig 10 milliméter hosszú gázérzékelő kapszula szerkezetét bemutató rajz. Az ábrán bal oldalt látható a gázérzékelő, alatta a mikroprocesszoros áramkör. Legnagyobb helyet az áramforrás foglalja el Forrás: Nam Ha/RMIT

A melbourne-i RMIT Egyetem és Monash Egyetem kutatói által kidolgozott új eljárással mérhetővé vált a kiválasztott gázok koncentrációja a bélben. A betegnek csak egy különleges kapszulát kell lenyelnie.

A kis méretű kapszulába gázérzékelőt, mikroprocesszort és nagyfrekvenciájú vezeték nélküli adót, valamint áramforrást sikerült bezsúfolnia a kutatócsoportnak.

A kutatások vezetője, Kourosh Kalantar-zadeh professzor elmondta, hogy a jelenlegi nem invazív (azaz sebészi beavatkozást nem igénylő) módszerek, amilyen például a kilégzési teszt vagy a székletvizsgálat, nem elég megbízhatók.

„Tudjuk, hogy a bélben élő mikroorganizmusok gázokat termelnek anyagcseréjük melléktermékeként, de viszonylag keveset tudunk arról, hogy mindez miként befolyásolja az egészségünket” – mondta Kourosh Kalantar-zadeh. „Azzal, hogy képesek leszünk pontosan mérni a bélgázok összetételét, kideríthetjük, hogy miként járulnak hozzá egyes bélbeli mikroorganizmusok a gyomor-bélrendszeri betegségek kialakulásához és a táplálék felszívódásának hatékonyságához. Ezzel a tudással felvértezve új diagnosztikai eljárásokat és kezeléseket dolgozhatunk ki.”

Az állatkísérletek már igazolták a kapszulák hatékonyságát és biztonságosságát, amelyek a bélrendszeren áthaladva adatokat küldenek egy kézi eszközre, például mobiltelefonra, majd a széklettel kiürülnek a szervezetből.

A kapszulák mindössze 10 milliméter hosszúak és kevesebb mint 10 dollárból előállíthatók.