Ezt állapította meg egy új amerikai tanulmány. Azt is tévhitnek minősítették, hogy a sok pornónézés merevedési zavarokhoz vezet.

A pornó hatásairól sok helyen és sokat vitatkoztak, és valószínűleg fognak is a jövőben. Azt viszont mindenki kénytelen elismerni, hogy a pornó a mai internetes világban szinte megkerülhetetlen tényezővé vált, és nagyon sokan néznek ilyen anyagokat akár beismerik, akár nem.

A pornónézés elleni érvek között – erkölcsi aggályok mellett – az is szerepel, hogy egészségügyi hátrányokat okoz, például korai magömlést és merevedési zavart. Ezek igazságtartalmának járt utána egy kanadai és egy egyesült államokbeli kutatócsoport. Eredményeiket most publikálták a Sexual Medicine online folyóiratban.

Pornófilmek sokaságaForrás: Picture-Alliance/AFP/Robert Schlesinger

A kutatók arra a következtetésre jutottak a kizárólag férfiakra összpontosító tanulmányban, hogy a pornónézés nem rontja a tartós erekcióra való képességet. Sőt jobban teljesítenek az ágyban azok a férfiak, akik rendszeresen néznek pornófilmeket, mivel erősebben kívánják a partnerüket és fokozottabb nemi izgalmat élnek át vele.

Nem a pornó okoz merevedési zavart

A kanadai Concordia Egyetem és az UCLA kutatói azt állítják, hogy a tanulmányuk az első, amely ténylegesen vizsgálja a férfiak pornónézési szokásai és a merevedés zavar előfordulása közötti összefüggést.

„A tanulmányból kiderült, hogy az esetleg előforduló merevedési zavarokat valószínűleg nem a pornónézés okozza, hanem a szex minősége” – mondta Jim Pfaus, a Concordia Egyetem neurobiológusa a The Montreal Gazette újság riporterének.

Pfaus szerzőtársával, Nicole Prause-zal 280 férfi önkéntes adatait elemezte. A résztvevők közül 127-nek volt rendszeres szexpartnere.

Budapesti Erotika kiállítás és börze 2005-benForrás: MTI/Kollányi Péter

A férfiakat a partnerrel létesített kapcsolatoknál, illetve a maszturbálásoknál tanúsított szexuális viselkedésükről, valamint a pornónézési szokásaikról és a merevedési zavaraikról kérdezték.

Ezután a férfiaknak – akik hetente 0-25 órányi pornót néztek – egy hagyományos pornófilmet vetítettek vizuális szexuális stimulusként (VSS) a laboratóriumban, és arra kérték őket, értékeljék a nemi izgatottságukat.

Azok a férfiak, akik több pornót néztek a hétköznapjaikon, izgatottabbaknak érezték magukat a laboratóriumi filmnézés folyamán, és erősebb vágyat éreztek mind a partnerrel való szexuális együttlétre, mind a maszturbációra. A saját bevallásuk szerinti merevedési zavarok sem függtek össze a hetente nézett VSS-sal.

Pózoló pornósztárokForrás: Imaginechina/Kim Suk

Több pornó, erősebb vágy

„Több szexfilm nézése erősebb szexuális késztetéssel társul, beleértve a partnerrel való szeretkezési vágyat, így a szexfilmek felszíthatják a tüzet” – nyilatkozta Prause a The Huffington Postnak.

Bár a szerzők elismerik, hogy egyes férfiak egyszerűen erősebb késztetést éreznek a szexre, megingathatatlanul hisznek abban, hogy a pornó nem érdemelte ki azt a rossz hírnevet, ami általában körülveszi. A kutatók szerint a rendszeres pornónézésnek (VSS) számos pozitív hatása van a férfiak nemi vágyára.