Elrettentette az ausztrálokat a rémisztő cigarettacsomagolás

2015.03.19. 09:42

Egy átfogó tanulmány szerint sikeresnek bizonyult a dohányzás visszaszorításában az Ausztráliában 2012-ben bevezetett törvény, amely szerint egységes csomagolásban, a dohányzás veszélyeire figyelmeztető fotókkal és feliratokkal lehet csak cigarettát forgalomba hozni.

A British Medical Journal mellékletében közzétett ausztrál tanulmány a 2012 decemberében bevezetett törvény első "átfogó értékelése". A kutatás szerint az egyforma olívazöld csomagokban, jól látható márkajelzések nélkül forgalmazott cigaretták, amelyek dobozán a dohányzás veszélyeire figyelmeztető feliratok és elrettentő fotók kapják a legnagyobb helyet, csökkentik a dohányzás iránti vágyat: kevesebb serdülő és felnőtt gyújt rá. A tanulmány megállapította, hogy az "egyszerű csomagolás" sokakat késztetett arra is, hogy megkíséreljék a dohányzásról való leszokást. 

Ilyen csomagolásokkal rémisztik el a füstölni vágyókatForrás: AFP/William West

A dohánycégek évek óta pereskednek a törvény bevezetése miatt

A tanulmányt publikáló Cancer Council Victoria kutatója, Melanie Wakefield professzor elmondta: a dohányosok 27 százaléka állította, hogy megpróbált leszokni a csomagolásnak köszönhetően.

"Ez jelentős eredmény, hiszen a márkák vonzereje és imázsa fontos szerepet játszik abban, hogy a fiatalok elkezdjék a dohányzást" – hangsúlyozta Wakefield, hozzáfűzve, hogy egy ilyen törvény bevezetése más országokban is hasonló eredménnyel járna.

A nagy dohánycégek a világon eddig egyedülálló törvény bevezetése miatt évek óta pereskednek Ausztráliában, mivel megszűnt az egyetlen még meglévő felületük arra, hogy termékeiket hirdessék. A  csomagoláson ugyanis csak apró betűkkel szerepelhet a márkanév.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK