A koraszülötteknél életmentő lehet az anyatejes táplálás

szoptatás illusztráció
A woman breastfeeds her baby during Breastfeeding Week, at the Maternity Hospital in Guatemala City on August 6, 2014. World Breastfeeding Week is celebrated every year from August 1-7, in more than 170 countries, including Guatemala, to encourage breastfeeding as a means to improve infants' health. AFP PHOTO/Johan ORDONEZ
Vágólapra másolva!
Magyarországon majdnem minden tízedik újszülött koraszülött. Az ő esetükben különösen fontos az anyatej, mivel az előtt jönnek világra, hogy kialakulhatna az alapvető védettségük. Az anyatejnek alapvető szerepe van az immunrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen egészséges bélflóra kialakításában.
Vágólapra másolva!

Társadalmi álszemérmesség, a szoptatási problémákkal kapcsolatos, széles körben könnyen és gyorsan elérhető szakmai segítség hiánya, a szoptatós édesanyák elégtelen vitamin- és ásványi anyag bevitele – többek közt ezek azok a problémák, amelyek a leggyakrabban gátolják a csecsemők megfelelő minőségű anyatejes táplálását. Sajnos a kismamák több mint kétharmada egyáltalán nem figyel oda szoptatás alatt a szükséges tápanyagok pótlására, pedig az anyatej alapvető táplálékforrás: nélkülözhetetlen az immunrendszer kialakításához és megerősítéséhez, bizonyos esetekben pedig életmentő lehet. Az anyatejes táplálás jelentőségére hívja fel a figyelmet az Első 1000 nap program, amelyhez újabb partner, a Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület csatlakozott.

Meghatározza a felnőttkori egészséget

Életünk fogantatástól számított első 1000 napja meghatározza egész felnőtt életünk egészségi állapotát. Számos népbetegség, így például az elhízás vagy a cukorbetegség is megelőzhető lenne, ha ebben az életszakaszban megfelelő a táplálás. Különösen fontos eleme az első 1000 napnak az anyatejes táplálás, mivel az anyatej minden másnál jobban hasznosul a csecsemő szervezetében. Az anyatejnek alapvető szerepe van az immunrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen egészséges bélflóra kialakításában.

Babáját szoptató anya Forrás: AFP/Johan Ordonez

Hathónapos korig kizárólag anyatej

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint hat hónapos korig kizárólag anyatejjel kellene táplálni a csecsemőket, és lehetőség szerint azon túl is kell anyatejet biztosítani, amíg a gyerek és az anya ezt kívánja. A szoptatott gyermekeknél kisebb az esély az elhízásra, a magas vérnyomásra és koleszterin szintre. A WHO szerint ha 40%-kal nőne világszerte az anyatejes táplálás, azzal akár 50%-kal is csökkenhetne légzőrendszeri betegségek okozta csecsemőhalálozások száma.

Az anyának is jól kell táplálkoznia

Ahhoz, hogy az anyatej biztosítani tudja a csecsemők fejlődéséhez szükséges tápanyagokat, az édesanya megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozására is szükség van. A szoptatás során néhány vitaminból és ásványi anyagból 30-100%-kal is többre van szüksége a kismamáknak, amit a normál táplálkozás sem fedez minden esetben – ilyen például a D- és a K-vitamin, valamint a vas és a folsav. Egy felmérés szerint azonban a szoptatós anyukák több mint kétharmada egyáltalán nem szed vitamint. A kismamák 8%-a a terhes vitamint szedi tovább, amely nem alkalmas teljes mértékben a megváltozott szükségletek kielégítésére, 23%-uk pedig egyéb olyan készítményt szed (például C-vitamint), amely önmagában nem biztosít kielégítő vitaminforrást ebben az időszakban.

"Nemcsak a megfelelő vitamin- és ásványi anyag szükséglet biztosítása, hanem az általános elfogadottsága miatt is nagy szükség van a szoptatással kapcsolatos széleskörű edukációra. A társadalmi álszemérmesség, a megfelelő szaksegítség hiánya miatt ugyanis sokan adják fel a szoptatást olyan helyzetekben is, amelyre van megoldás. Ilyen például a mellgyulladás, vagy az az eset, amikor a nem igény szerinti szoptatás miatt nincs a kismamának elég teje. Sajnos a nem elégségesnek minősített súlygyarapodás miatt is sokszor térnek át tápszerre. Ezért is fontos már a várandós gondozás során megfelelő tanácsokkal ellátni a kismamákat és felkészíteni őket a szoptatásra" – mondta dr. Nádor Csaba neonatológus, a Neonatológiai Tanács titkára.

A szoptató Szúzanya Maerten de Vos festményén Forrás: AFP / Roger-Viollet

Védettség az anytejtől

Az újszülöttek alapvető védettsége a terhesség harmadik trimeszterében, illetve az anyatejes táplálás során alakul ki. A koraszülötteknek – akik a harmadik trimesztert már a méhen kívül töltik – még fontosabb az anyatej. Az anyatejjel táplált koraszülötteknek jobbak az életben maradási esélyei és hosszú távon is egészségesebb életre számíthatnak. Ez annak köszönhető, hogy az anyatej összetétele igazodik a gyermek igényeihez, így ilyen esetekben például a fehérje és zsírtartalma magasabb lesz. Egy hazai orvosi felmérés szerint a születés utáni első 14 napban legalább 50%-ban anyatejjel táplált koraszülötteknél 6-szor ritkábban fordult elő az ilyenkor gyakori, súlyos bélbetegség, a necrotizáló enterocolitis.

A koraszülötteknél kritikusak a szövődmények

Évente közel 8000 koraszülött gyermek születik Magyarországon. 100 élveszülésre 8,6 koraszülött jut, ami meghaladja az OECD tagállamok 7,6-os átlagát és az ötödik legrosszabb adat az OECD-ben. Az 5 év alatti gyermekek körében a koraszülöttséggel járó szövődmények számítanak a vezető haláloknak.

"Egy rendkívül széles kört érintő, komplex probléma kezelésében nyújt segítséget a Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület a családoknak. Azért is döntöttünk úgy, hogy csatlakozunk az Első 1000 nap programhoz, mert a kezdeményezés a koraszülöttek életében az egyik legkritikusabb időszakra hívja fel a figyelmet, és az egyik legfontosabb mozzanatban, az egészséges, kiegyensúlyozott táplálásban ad iránymutatást a szülőknek. A megfelelő vitamin- és ásványi anyag bevitel mellett az érintés, az anyai közelség szükségességére is szeretnénk felhívni a figyelmet: Egyesületünk egyik legfontosabb törekvése, hogy az édesanyák koraszülött gyermekeik mellett maradhassanak, amelyre az országban egyelőre csak néhány intézmény biztosít lehetőséget" - mondta el Kulcsár Judit, a Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület alelnöke.