Tévhitek és babonák a terhes nők táplálkozásában

Adult Adults Only Age Anatomy Apple Baby Basic Food Bearing Behaviour Belly Body Part Catherine Delahaye Chocolate Clothes Condiment Detail Domestic Life Females Food Fruit Greed Hand Health Healthcare And Medicine Indoors One Person One Woman Only Only W
A seven months pregnant woman holding an apple in one hand and chocolate in the other, her round belly is in the background
Vágólapra másolva!
A terhes nők a világ minden táján máshogy vélekednek arról, mit kellene enniük vagy elkerülniük a terhesség alatt. A világ egyes részein ’forró’ és ’hideg’ szerint osztályozzák az ételeket, még a tojásnak is több, eltérő funkciója lehet egyes népeknél.
Vágólapra másolva!

Nem minden kutatás alapos

Míg a babát váró koreai nők hínárlevest, addig a Dél-Afrikában élő zulu hölgyek isihlambezót, azaz szirtiborz vizeletbe kevert szárított margaréták és selyemkórók gyógynövényes főzetét fogyasztják. Iránban a gránátalmalé, Szenegálban pedig a csontvelőleves örvend népszerűségnek. De van egy dolog, ami a terhes nőket összeköti a világ minden tájáról: a tanácsadásokkor gyakran nem teszik számukra egyértelművé, hogy mit ehetnek vagy mit nem, ha éppen gyermeket várnak. Emiatt megzavarodhatnak, amiért a média is hibás, legalábbis Linda Geddes, a Bumpology című témába vágó, tudományos „mítoszűző” könyv írója szerint – aki egyben két gyermek édesanyja is. „Az újságírók minden terhességről szóló tanulmányról beszámolnak, mivel tudják, hogy érdekli az embereket” – mondta Geddes.

2004-ben Dr. Katri Raikkonen, a Helsinki Egyetemen végzett kutatásokat tette közzé, miszerint összefüggésbe hozható a terhes nők csokoládéfogyasztása a baba boldog fejlődésével. Annak ellenére, hogy anno a média nagyon felkapta a történetet, azóta sem találtak a témában ok-okozati összefüggést, ugyanakkor azt állítják, hogy kézenfekvő biológiai mechanizmusok miatt a csokoládé tudja befolyásolni a baba fejlődését.

Több kutatás jelenik meg a terhességgel kapcsolatosan, ám nem mindegyikük alapos Forrás: Photononstop/Catherine Delahaye

Gyakran előfordul, hogy a kutatások a korai vizsgálati szakaszban kapott eredményeket teszik közzé, majd amikor a végleges tudományos konszenzus kialakul – olykor évekkel később – a történet már túl régi és unalmas lehet akkorra. Ennek az eredményeképp ha egy nő az interneten keres választ a kérdéseire, ijesztő és félrevezető történetek tömegeivel találkozhat ott. A tudományos beszámolókon túl a babonák és a néphagyományok is közrejátszhatnak a bizonytalanságban.

Ahány ház, annyi szokás

Vannak azért egybevágó vélemények is, például a zöld leveles zöldségek fogyasztása a világ összes kultúrája szerint ajánlott. Nigéria vidéki részein úgy tartják, ha csigát eszik a kismama, attól a gyermeke lassú lesz. A japán nők szerint fűszeres ételeket kell adni a babának, így az kevésbé lesz ingerlékeny. Egy régi mexikói hiedelem szerint a tojás fogyasztásától később rossz illata lesz az újszülöttnek, ezzel szemben a Fülöp-szigeteken a nyers tojás evésére voksolnak, mi több a szülőcsatornát is bekenik vele a szülés megkönnyítéséért. A kínai népi kultúra tele van olyan ételekkel, amelyeket a terhes nőknek el kell kerülniük. Szerintük a rákot fogyasztó anya gyereke csintalanná válhat, vagy tizenegy ujja nőhet tőle, a tej fogyasztásától pedig kifehéredhet a bőre. Szerencsére már több helyen (Kínában is) háttérbe szorulnak a népszokások és utat engednek a tudománynak.

A terhes nők étkezési szokásai és hiedelmei világszerte eltérőek Forrás: Science Photo Library/Ian Hooton

Kirívó esetek

A kevésbé fejlett közösségekben a tudatlanság és régi mesék valós károkat tudnak okozni. Ázsia bizonyos részein, Afrikában és Latin-Amerikában az élelmiszertabuk akadályozzák meg a nők kiegyensúlyozott étkezését, így fosztva meg őket az alapvető tápanyagoktól. Az indiai Ándhra Prades államban a várandós nők szerint a papaya és a sütőtök „túl forró” a babának. Ezzel szemben Gudzsarát egy részén a fehér élelmiszerek (például tej, joghurt, banán) már „hidegnek” számítanak. A hideg-meleg koncepció Mexikóban is széles körben elterjedt, ahol a bennszülött nők nem fogyasztanak olyan tápláló ételeket, mint a paradicsom, tojás vagy avokádó. Tanzánia egyes részein tartanak a húsfogyasztástól, ugyanis félelmeik szerint a baba átvehetné az állat jellemét.

Egyes országokban az élelmiszertabuk miatt a nők nem ehetnek fontos tápanyagú élelmiszereket Forrás: AFP/Issouf Sanogo

Inkább a családra hallgatnak

Carol Lummi-Keefe professzor, a Handbook of Pregnancy and Nutrition könyv szerzője szerint a terhes nők sokszor pontatlan tanácsokat kapnak olyan személyektől, akikben megbíznak. „Bármilyen információt is halljanak szakértőktől, számukra ismeretlen a szituáció, így inkább az édesanyjuk vagy az anyósuk javaslatait hallgatják meg és alkalmazzák”. Az egyik megoldás a terhes nőknek személyre szabott, tudományosan megalapozott táplálkozási tanácsok biztosítása lehetne.

Az egyik megoldás a terhes nőknek személyre szabott táplálkozási tanácsok biztosítása lehetne Forrás: Thinkstock

Ez szerepel Phil Baker professzor, az újzélandi National Centre for Growth and Development igazgatójának tervei között is. "Ebben a pillanatban, a terhes nőknek szóló tanácsadások meglehetősen általánosak, valamint régióról régióra eltérnek, emiatt egyre nagyobb a terhességi komplikációk esete is" – nyilatkozta a problémáról Baker.