Tévhitek és babonák a terhes nők táplálkozásában

2015.03.28. 13:49

A terhes nők a világ minden táján máshogy vélekednek arról, mit kellene enniük vagy elkerülniük a terhesség alatt. A világ egyes részein ’forró’ és ’hideg’ szerint osztályozzák az ételeket, még a tojásnak is több, eltérő funkciója lehet egyes népeknél.

Nem minden kutatás alapos

Míg a babát váró koreai nők hínárlevest, addig a Dél-Afrikában élő zulu hölgyek isihlambezót, azaz szirtiborz vizeletbe kevert szárított margaréták és selyemkórók gyógynövényes főzetét fogyasztják. Iránban a gránátalmalé, Szenegálban pedig a csontvelőleves örvend népszerűségnek. De van egy dolog, ami a terhes nőket összeköti a világ minden tájáról: a tanácsadásokkor gyakran nem teszik számukra egyértelművé, hogy mit ehetnek vagy mit nem, ha éppen gyermeket várnak. Emiatt megzavarodhatnak, amiért a média is hibás, legalábbis Linda Geddes, a Bumpology című témába vágó, tudományos „mítoszűző” könyv írója szerint – aki egyben két gyermek édesanyja is. „Az újságírók minden terhességről szóló tanulmányról beszámolnak, mivel tudják, hogy érdekli az embereket” – mondta Geddes.

2004-ben Dr. Katri Raikkonen, a Helsinki Egyetemen végzett kutatásokat tette közzé, miszerint összefüggésbe hozható a terhes nők csokoládéfogyasztása a baba boldog fejlődésével. Annak ellenére, hogy anno a média nagyon felkapta a történetet, azóta sem találtak a témában ok-okozati összefüggést, ugyanakkor azt állítják, hogy kézenfekvő biológiai mechanizmusok miatt a csokoládé tudja befolyásolni a baba fejlődését.

Több kutatás jelenik meg a terhességgel kapcsolatosan, ám nem mindegyikük alaposForrás: Photononstop/Catherine Delahaye

Gyakran előfordul, hogy a kutatások a korai vizsgálati szakaszban kapott eredményeket teszik közzé, majd amikor a végleges tudományos konszenzus kialakul – olykor évekkel később – a történet már túl régi és unalmas lehet akkorra. Ennek az eredményeképp ha egy nő az interneten keres választ a kérdéseire, ijesztő és félrevezető történetek tömegeivel találkozhat ott. A tudományos beszámolókon túl a babonák és a néphagyományok is közrejátszhatnak a bizonytalanságban.

Ahány ház, annyi szokás

Vannak azért egybevágó vélemények is, például a zöld leveles zöldségek fogyasztása a világ összes kultúrája szerint ajánlott. Nigéria vidéki részein úgy tartják, ha csigát eszik a kismama, attól a gyermeke lassú lesz. A japán nők szerint fűszeres ételeket kell adni a babának, így az kevésbé lesz ingerlékeny. Egy régi mexikói hiedelem szerint a tojás fogyasztásától később rossz illata lesz az újszülöttnek, ezzel szemben a Fülöp-szigeteken a nyers tojás evésére voksolnak, mi több a szülőcsatornát is bekenik vele a szülés megkönnyítéséért. A kínai népi kultúra tele van olyan ételekkel, amelyeket a terhes nőknek el kell kerülniük. Szerintük a rákot fogyasztó anya gyereke csintalanná válhat, vagy tizenegy ujja nőhet tőle, a tej fogyasztásától pedig kifehéredhet a bőre. Szerencsére már több helyen (Kínában is) háttérbe szorulnak a népszokások és utat engednek a tudománynak. 

A terhes nők étkezési szokásai és hiedelmei világszerte eltérőekForrás: Science Photo Library/Ian Hooton

Kirívó esetek

A kevésbé fejlett közösségekben a tudatlanság és régi mesék valós károkat tudnak okozni. Ázsia bizonyos részein, Afrikában és Latin-Amerikában az élelmiszertabuk akadályozzák meg a nők kiegyensúlyozott étkezését, így fosztva meg őket az alapvető tápanyagoktól. Az indiai Ándhra Prades államban a várandós nők szerint a papaya és a sütőtök „túl forró” a babának. Ezzel szemben Gudzsarát egy részén a fehér élelmiszerek (például tej, joghurt, banán) már „hidegnek” számítanak. A hideg-meleg koncepció Mexikóban is széles körben elterjedt, ahol a bennszülött nők nem fogyasztanak olyan tápláló ételeket, mint a paradicsom, tojás vagy avokádó. Tanzánia egyes részein tartanak a húsfogyasztástól, ugyanis félelmeik szerint a baba átvehetné az állat jellemét. 

Egyes országokban az élelmiszertabuk miatt a nők nem ehetnek fontos tápanyagú élelmiszereketForrás: AFP/Issouf Sanogo

Inkább a családra hallgatnak

Carol Lummi-Keefe professzor, a Handbook of Pregnancy and Nutrition könyv szerzője szerint a terhes nők sokszor pontatlan tanácsokat kapnak olyan személyektől, akikben megbíznak. „Bármilyen információt is halljanak szakértőktől, számukra ismeretlen a szituáció, így inkább az édesanyjuk vagy az anyósuk javaslatait hallgatják meg és alkalmazzák”. Az egyik megoldás a terhes nőknek személyre szabott, tudományosan megalapozott táplálkozási tanácsok biztosítása lehetne.

Az egyik megoldás a terhes nőknek személyre szabott táplálkozási tanácsok biztosítása lehetneForrás: Thinkstock

Ez szerepel Phil Baker professzor, az újzélandi National Centre for Growth and Development igazgatójának tervei között is. "Ebben a pillanatban, a terhes nőknek szóló tanácsadások meglehetősen általánosak, valamint régióról régióra eltérnek, emiatt egyre nagyobb a terhességi komplikációk esete is" – nyilatkozta a problémáról Baker.