A hamburger sem fékezheti meg a kerékpárosokat

496135819 Italy's Vincenzo Nibali wearing the overall leader's yellow jersey rides in the pack during the 208.5 km nineteenth stage of the 101st edition of the Tour de France cycling race on July 25, 2014 between Maubourguet Pays du Val d'Adour and Berger
Italy's Vincenzo Nibali wearing the overall leader's yellow jersey rides in the pack during the 208.5 km nineteenth stage of the 101st edition of the Tour de France cycling race on July 25, 2014 between Maubourguet Pays du Val d'Adour and Bergerac, southwestern France. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
Vágólapra másolva!
Egy kerékpárosokat vizsgáló új tanulmány megállapította, hogy a glikogénszint ugyanolyan gyorsan állt helyre a hamburgerfogyasztás után, mintha a sportolók hagyományos sport-táplálékiegészítőket, vagy -italokat fogyasztottak volna. 
Vágólapra másolva!

Tizenegy kerékpárost vontak bele a kísérletbe

A University of Montana kutatói szerint a sportolók intenzív, állóképesség fejlesztő edzés után fogyaszthatnak hamburgert és sült krumplit – persze mértékkel. Mindezt kerékpárosokon tesztelték és az új tanulmányt a Sport Nutrition and Exercise Metabolism folyóiratban tették közzé.

Brent Ruby, a University of Montana Center for Work Physiology and Exercise Metabolism igazgatója, Michael Cramer végzős hallgató és az egyetem Health and Human Performance részlegének kutatói részletezték a kutatásaik eredményeit. A tanulmányban 11 férfi kerékpároson végeztek el kétfajta kísérleti vizsgálatot, véletlenszerű sorrendben. Minden vizsgálat során a kilencven perces glikogénfogyasztó kerékpározást egy négy órás regenerálódási időszak követte.

A kutatás során tizenegy kerékpárost figyeltek meg Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

A kísérleti alanyoknak közvetlenül a kerékpározás után, majd két órával később is vagy sport táplálékkiegészítőket, vagy gyorséttermi ételeket (hamburger, sült krumpli) adtak. A négyórás pihenő időszak után a résztvevők teljesítettek egy 20 km-es időfutatmot.

Ugyanúgy tudtak teljesíteni

A kutatók elemezték a két menet között a résztvevőktől vett izombiopsziás és vérmintákat, de nem találtak különbséget a vércukorszint és az inzulinválasz tekintetében. A glikogénértékek helyreállításánál sem észleltek alapvető különbséget a kétféle táplálék fogyasztói között.

Habár nem észleltek különséget a glikogénértékekek között, a kutatók felhívják a figyelmet a mértékletességre is Forrás: Thinkstock

„Eredményeink azt mutatják, hogy ha az alanyok megfelelő mennyiségben esznek gyorsétteremi ételt, ugyanolyan potenciáljuk lesz az izom glikogénszintjének helyreállításához, mintha drágább sporttáplálkozási terméket fogyasztanának” – mondta Ruby.

A kutatásról több tucat cikket írtak a külföldi médiában, miután március végén először jelent meg online a tanulmány, ám nem mindegyikük ad pontos leírást. „Sok cikk teljesen elferdíti a tanulmány eredményeit” – mondta Ruby. „A résztvevők kis adagot fogyasztottak a gyorséttermi ételekből, a mértékletesség a kulcsa ezeknek az eredményeknek.”