Talán ez a magyarázat arra, hogy a nikotin miért található meg magas koncentrációban egyes fűszerekben, gyógyteákban, gyógynövényekben annak ellenére, hogy alkaloidot már nem tartalmaznak a rovarölő szerek. A megállapításaikat a Univesity of Braunschweig német tudósai, Dirk Selmar és kollégái tették közzé a Springer folyóiratban. Minden rovarirtó szerben megtalálható volt a mérgező nikotin, mindaddig, amíg az Európai Unió 2009-ben be nem tiltotta azokat.
Meglepő módon ennek ellenére több élelmiszernövényben és növényi eredetű termékben továbbra is magas szintű nikotin található. Selmar csapata azt szerette volna megtudni, hogy ebben más okok is szerepet játszanak-e az illegális nikotintartalmú rovarirtó szerek használatán kívül. A mulcsozásos és füstöléses kísérletekhez borsmentát használtak, amely alapból csak nyomokban tartalmazott nikotint. „A cigarettafüstös füstölés után rettenetesen magas nikotinszintet észleltünk” – írta Selmar.
Selmar és csapata ezzel azt is bemutatták, hogy a borsmenta képes nagy koncentrációban felvenni a szennyezett talajban lévő nikotint. Ezt követte a növények cigarettadohánnyal való mulcsozása több mint kilenc napon át. A növényekben lévő nikotinkoncentráció többszöröse volt az európai hatóságok által megengedettnek. A kísérletek első ízben igazolták, hogy a növényekben lévő nikotin dohányból származhat.
A kutatók szerint a nikotinkoncentráció drasztikusan csökkenhet az idő előrehaladtával. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a gyökerek által felvett nikotint a levelek feldolgozzák. "Eredményeink azt sugallják, hogy a nikotin széleskörű elterjedésének oka a gyógynövényekben, fűszerekben és élelmiszernövényekben – legalábbis részben – nem az illegális rovarirtókra vezethető vissza” – mondta Selmar.