A növények is dohányoznak

dohány növény dohányzás
A Bosnian-Moslem woman smokes a cigarette, near a local power plant, during a break from harvesting corn on the outskirts of Tuzla 23 September. The final crop of the year is now being brought in before the upcoming winter. Bosnian Serbs threatened 23 September to withhold their recongnition of the Organization for Security and Cooperation in Europe as the organizer and superviser of planned municipal elections. AFP PHOTO Odd ANDERSEN
Vágólapra másolva!
A passzív dohányzással nem csupán az embereknek, de a növényeknek is meg kell birkózniuk. Ennek oka, hogy a növények képesek felvenni a cigarettafüstben lévő nikotint és miután a mérgező összetevő eléri a gyökereiket, az szennyezheti a talajt. 
Vágólapra másolva!

A tiltott szerek használata miatt lehet

Talán ez a magyarázat arra, hogy a nikotin miért található meg magas koncentrációban egyes fűszerekben, gyógyteákban, gyógynövényekben annak ellenére, hogy alkaloidot már nem tartalmaznak a rovarölő szerek. A megállapításaikat a Univesity of Braunschweig német tudósai, Dirk Selmar és kollégái tették közzé a Springer folyóiratban. Minden rovarirtó szerben megtalálható volt a mérgező nikotin, mindaddig, amíg az Európai Unió 2009-ben be nem tiltotta azokat.

Meglepő módon ennek ellenére több élelmiszernövényben és növényi eredetű termékben továbbra is magas szintű nikotin található. Selmar csapata azt szerette volna megtudni, hogy ebben más okok is szerepet játszanak-e az illegális nikotintartalmú rovarirtó szerek használatán kívül. A mulcsozásos és füstöléses kísérletekhez borsmentát használtak, amely alapból csak nyomokban tartalmazott nikotint. „A cigarettafüstös füstölés után rettenetesen magas nikotinszintet észleltünk” – írta Selmar.

Több élelmiszernövényben mutattak ki nikotint Forrás: AFP/Odd Andersen

Minden út a rovarirtóhoz vezet

Selmar és csapata ezzel azt is bemutatták, hogy a borsmenta képes nagy koncentrációban felvenni a szennyezett talajban lévő nikotint. Ezt követte a növények cigarettadohánnyal való mulcsozása több mint kilenc napon át. A növényekben lévő nikotinkoncentráció többszöröse volt az európai hatóságok által megengedettnek. A kísérletek első ízben igazolták, hogy a növényekben lévő nikotin dohányból származhat.

A kutatók szerint csökkenhet a nikotinkoncentráció idővel (a kép illusztráció) Forrás: AFP/Thomas Bregardis

A kutatók szerint a nikotinkoncentráció drasztikusan csökkenhet az idő előrehaladtával. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a gyökerek által felvett nikotint a levelek feldolgozzák. "Eredményeink azt sugallják, hogy a nikotin széleskörű elterjedésének oka a gyógynövényekben, fűszerekben és élelmiszernövényekben – legalábbis részben – nem az illegális rovarirtókra vezethető vissza” – mondta Selmar.