Egy lépésre vagyunk a hibernálástól

nano
Vágólapra másolva!
A filmekből már ismert hibernálási eljárás gondolatból hamarosan valósággá válhat, ugyanis a kutatók vizsgálják az asztronauták űrbeli hibernálásának lehetőségeit.
Vágólapra másolva!

Leopold Summerer, az Európai Űrügynökség fejlett koncepciós csapatának „feje” szerint, ez a kutatás a sci-fi birodalmából átemelhet valamit a tudományos valóságba. Az állati hibernátoroktól ellesett némely technikát már használják kísérleti orvosi terápiákhoz. A terápiák közé tartozik a hipotermia is, amelyben néhány napig csökkentik a testhőmérsékletet, hogy ez segítse az emberi traumás agyi sérülések kezelését.

A NASA finanszírozza

A NASA által finanszírozott kutatás célja megtalálni a módját annak, hogyan kerülhetnek a hőmérséklet csökkentésével az asztronauták az űrutazáshoz alvásközeli állapotba napokra vagy hetekre úgy, hogy semmilyen káros hatás ne érje őket ezáltal. Summerer így nyilatkozott a Washington Post-nak: "Ez nem azt jelenti, hogy hamarosan bármikor hibernálhatjuk az űrhajósokat, de az állati példákból megtanuljuk, hogy megtörténik-e a csont- és az izomvesztés, valamint ha igen, hogyan tudjuk azokat kivédeni. Ez nagyon hasznos lenne a hosszú távú űrrepülésnél.”

Az állati hibernátorok bizonyos technikáit már használják az asztronauták űrbeli hibernálásának kutatásaihoz Forrás: MTI/EPA/NASA/-

Iker az űrben

Az eljárás mellett szól a kevesebb étel- és vízfogyasztás az űrhajóban, valamint ezáltal a kevesebb hulladék keletkezése. Így kisebb hely is elég lenne az űrutazók számára és ez a fajta elhelyezés a személyzet számára az űrrepüléssel járó pszichológiai kihívásokat is minimalizálná.

Egypetéjű ikreken vizsgálnák az űrutazás fizikai hatásait (a kép illusztráció) Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A NASA tavaly bejelentette, hogy egypetéjű ikerpáron vizsgálnák az űrutazás fizikai hatásait. A kísérletben résztvevő Scott Kelly már a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodik egy egész évre, kétszer annyi ideig, mint az megszokott, míg egypetéjű ikertestvére, Mark a Földön marad. Mindkét férfin tíz különböző vizsgálatot fognak elvégezni attól kezdve, hogy miben változik az emésztőrendszerük az űrben eltöltött egy év alatt egészen a génváltozásokig.