Vége az álmatlanságnak és az óraátállítás okozta kellemetlenségeknek

2015.04.28. 15:03

Nemsokára vége az időeltolódás okozta alvászavarnak és sok más kellemetlenségnek. Kanadai kutatók ugyanis megtalálták azt a molekuláris kapcsolót, amelynek segítségével újra lehet indítani és szinkronizálni a szerveztünk belső óráját.

A felfedezés rendkívül nagy jelentőségű, mert a belső óra „resetelésével” és újraszinkronizálásával egy sor betegséget és tünetet lehet majd kezelni, többek közt az álmatlanságot, valamint a depresszió és az elhízás azon fajtáit, amelyeket az alvási ritmus felborulása vagy az vált ki, hogy akkor ér fény bennünket, amikor a belső ritmusunk szerint nem kéne.

Egy ideális világban minden reggel újraindítanánk belső óránkat, amikor felkelnénk a nappal együtt, és a napot természetes fényben töltenénk, majd sötétedéskor lefeküdnénk aludni. A valóságban azonban az emberek többsége lehangoló irodákba zárva tölti a napot, hajnalig böngészi a netet, és ide-oda ugrál az időzónák közt. Így tehát rendkívül csábító egy olyan módszer megtalálása, amely segítene szervezetünknek megbirkózni ezzel a „zűrzavarral”, és külön öröm lenne, hogy még az óraátállítások okozta kellemetlenségektől is megszabadulhatnánk.

Vége lehet az álmatlanságnakForrás: PhotoAlto/John Dowland

Így állítja be a fény a belső órát

Az régóta ismert, hogy a cirkadián (napi) ritmusokat a fény szabályozza a természetben, de ennek a mikéntje eddig ismeretlen volt.

A kanadai McGill Egyetemen végzett új kutatás kimutatta, hogy a fény úgy állítja be a belső óránkat, hogy kiváltja egy kulcsfontosságú agyi fehérje (eIF4E) foszforilációját, azaz foszfáttal való reakcióját. A kutatók szerint e folyamat „megbuherálása” segíthet testünknek, hogy lépést tartson a 21. századi igényekkel.

Egyelőre a kísérleteket csak egereken végezték el, de minden emlősben hasonló belső óra működik, így jó eséllyel az embernél is hasonló biokémiai folyamatok szabályozzák a napi ritmust.

Gyógyszerekkel szabályozhatjuk majd a belső ritmust

A folyamat megismerése feltárja azokat a potenciális célpontokat, ahol a jövő gyógyszerei befolyásolhatják a biokémiai útvonalakat, bár a kutatók hangsúlyozzák, hogy addig még hosszú út áll a kutatások előtt.

ÓraátállításForrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

„A cirkadián ritmus megzavarása néha elkerülhetetlen, de súlyos következményekhez vezethet. Ez a kutatás valójában a cirkadián ritmusnak az általános jó közérzetünkben betöltött jelentőségéről szól” – mondta a Nature Neuroscience folyóiratban megjelent cikk társszerzője, Shimon Amir. „Fontos lépést tettünk az irányba, hogy képesek legyünk resetelni a belső óránkat, és ennek eredményeképpen jobbá tehessük nagyon sok ember egészségi állapotát.”