Kutatók szerint, ha egy nőnek fia születik, az később tönkreteheti az anya szívét, ugyanis a dolgozó, fiús anyák jobban ki vannak téve a szívbetegségeknek. 

Az elmélet olasz kutatóktól származik, akik százezer nő egészségi állapotát követték nyomon nyolc éven keresztül. A legtöbb vizsgált alany dolgozott és 60 százalékuknak legalább egy gyermeke volt. A kutatók összefüggést találtak az anyák szívproblémái és a fiúgyermek nevelése közt. Ezzel szemben a lányos anyukáknál egyáltalán nem találtak összefüggést a szívproblémák és az utód megléte között – számoltak be a kutatók eredményeikről a Social Science & Medicine folyóiratban.

Az olasz nők több házimunkát végeznek

A Torinói Egyetem kutatóinak elmélete alapján a fiú utódok „kettős terhet” jelentenek egy nő szívének. Jelentős plusz teher a házimunka, amit munka után az anyáknak el kellett végezniük. A fiúkkal ellentétben a lányok sokszor kivették ebből a részüket. A kutatók szerint elméletüket egy skandináv összehasonlító tanulmány kapcsán kellene tesztelniük, mivel ott általában véve a házimunka egyenletesen oszlik meg családon belül. Egy másik magyarázat szerint a dolgozó nőket a tizenéves, kamasz fiaik viselkedése miatt éri a legtöbb stressz.

A kutatók elméletüket egy skandináv összehasonlító tanulmány kapcsán tesztelnékForrás: Photononstop/Philippe Turpin

"A dolgozó nőknek túlterhelést jelenthet, ha a háztartáson és a felelősségen kívül még a serdülő fiaik deviáns viselkedése miatt is aggódniuk kell” – mondták a kutatók. Másik elmélet szerint arra is visszavezethetőek a szívbetegségek, hogy a terhesség idején nagyobb fiúgyermekkel voltak várandósak, amely hosszú távú károkat okozhatott az anyák szívének. A kutatók arra is rámutatnak, hogy nem csupán Olaszországban, de Nagy-Britanniában sem egyenlő arányban oszlik meg a házimunka elvégzése, becslések szerint kétharmadát nők végzik. Itt jön elő a Cambridge-i Egyetem által elvégzett kutatás, amelyben megállapították, hogy a férjek alapjáraton szeretnek házimunkát végezni, ám ha mégsem így tesznek, az bűntudatot okoz bennük.