Kutatók MRI segítségével vizsgáltak meg videojátékokkal játszó alanyokat, ami alapján kiderült, hogy közülük egyesek jobb kognitív funkciókkal és nagyobb szürkeállománnyal rendelkeznek. 

Egy kutatás azt a következtetést vonta le, hogy akár az amatőrök számára is fizikai kihívásokkal jár, ha akció videojátékokkal játszanak, beleértve a szem- és a kéz koordinációját, valamint a reakcióidőt is. Több bizonyíték van arra, hogy regionális vagy nemzeti bajnok videojátékosok jobb kognitív képességekkel rendelkeznek, mint az amatőrök.

Megéri profinak lenni

A Dezhong Yao által vezetett kutatócsoport az amatőr és a profi játékosok agyát vizsgálták, a kettő közötti alapvető különbségek megtalálásának céljával. A tudományos jelentés szerint a tanulmány során MRI-vizsgálatokat végeztek el huszonhét profi, valamint harminc amatőr játékoson.

A tanulmány során huszonhét profi, valamint harminc amatőr játékost vizsgáltakForrás: PhotoAlto/Ale Ventura

A vizsgálatok középpontjában az inzuláris kéreg volt, mely a felfogással, a motoros - és a kognitív funkciókkal áll összefüggésben. Az eredmények szerint a profi játékosok agyában jobb funkcionális kapcsolatok voltak, mint a kevésbé jártasaknak. Egy képi „térképet” is alkottak a jelenségről a jobb és a bal agyféltekéről. A vastag, fehér vonalak az amatőrökhöz képest a jelentős eltéréseket mutatják, amelyeket a jártasabb alanyok agyában észleltek a szakértők. 

A résztvevők agyáról készült "térkép"  fehér vonalai az amatőrökhöz képest a jelentős eltéréseket mutatjákForrás: Origo

A bal a jobb

Kiemelkedő eltérések nagyrészt a bal agyféltekében voltak észlelhetőek, ehhez a részhez köthető a számítás, a logikai - és az objektív gondolkodás – mindez megmagyarázza, hogy a „nagyok” miért oldják meg jobban a videojátékokon belüli problémákat a kezdőkhöz képest. A szakértők szerint a problémák megoldásán túl a szürkeállományuk is nagyobb, mint az amatőröké, ezáltal hatékonyabb adatfeldolgozásra képesek.