Mesterségesen hozhattak létre emberi hímivarsejtet

spermiumok, illusztráció
Vágólapra másolva!
Teljesen kifejlett, működő spermiumokat sikerült laboratóriumban létrehozni – állítják francia kutatók. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy állításukat egyelőre egyetlen tudományos szaklapban megjelent publikáció sem támasztja alá.
Vágólapra másolva!

„Kutatócsoportunk elsőként alkalmazta azt a technológiát, amellyel teljesen kifejlett, in vitro fertilizációra alkalmas hímivarsejt hozható létre az élő szervezeten kívül, ellenőrzött körülmények között” – mondta Isabelle Cuoc, a Kallistem biotechnológiai vállalat igazgatója a Daily Mailnek. A cég fő profilját a férfi meddőség kimutatása és kezelése jelenti.

Spermatogenezis

A hímivarsejtek képződése a here kanyarulatos csatornácskáiban végbemenő osztódások sorozatából, majd az ezt követő alaki átalakulásokból áll össze. A csírasejtek a here csatornácskáiban növekednek és mitózissal (számtartó osztódással) osztódnak, amelynek végén spermatogóniumok jönnek létre. Ezek diploid (kétszeres kromoszómaszerelvényű) sejtek, amelyek újabb mitózissal osztódva spermatocitákat hoznak létre. Utóbbiak már meiózissal (számfelező osztódással) osztódnak tovább, melynek eredményeképpen spermatidok keletkeznek. A spermatidok - amik már csak feleannyi kromoszómát tartalmaznak, mint a csírasejtek – az úgynevezett spermiogenezissel alakulnak át érett spermiumokká.

Egyelőre nem ismert, mit takar a technológia

Meddő férfiaknál a spermatogenezis egyik szakaszában hiba történik, így a létrejött spermium terméketlen lesz. A kutatók 15 éve próbálkoznak a spermatogóniumok érett hímivarsejtekké alakításával. Ezt egereknél már sikeresen véghezvitték, emberek esetében viszont nem sikerült reprodukálni az eredményeket. Ezért is lenne forradalmi a Kallistem megoldása, a vállalat kijelentését azonban többen szkeptikusan fogadják. A legnagyobb probléma, hogy az állítást egyetlen tudományos publikáció sem támasztja alá, a módszer még a szakma számára sem ismert, ráadásul a cég bejelentése szerint június vége előtt nem is várható, hogy további információk napvilágot látnak a technológiáról.

spermiumok, illusztráció Forrás: AFP

Mindezek ellenére a Kallistem már 2016-ra a preklinikai vizsgálatok megindítását ígéri, és ha minden jól alakul, 2017-ben kezdődhet a klinikai vizsgálatok humán szakasza. Ez utóbbi során a kinyert petesejteket a mesterségesen létrehozott hímivarsejtekkel fogják megtermékenyíteni, az így létrejövő embriókat pedig az anya méhébe juttatják. A cég közösségi finanszírozás révén tervezi előteremteni az eljárások finanszírozásához szükséges összeget, amelyből terveik szerint évente 50 ezer férfit tudnak sikeresen kezelni.