Répa helyett pénzzel szokhat le a dohányzásról

Dr Life, Veszélyes függőséget okozhat az e-cigi? cigaretta dohányzás csikk
Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók egy leszokást segítő program keretein belül arra keresték a választ, hogy a dohányosok nagyobb valószínűséggel szoknak-e le a cigarettáról, ha a sikerért megjutalmazzák őket.
Vágólapra másolva!

A pénz ereje győzött?

A kísérlet kapcsán sokkal több résztvevő egyezett bele abba, hogy megjutalmazzák, amiért leszokott a dohányzásról, minthogy ennek ellenkezőjéért megbüntessék – ez utóbbiak kétszer nagyobb esélyt láttak arra, hogy leszokjanak. A kísérletet a The New England Journal of Medicine-ben publikálták. 2500 ember vett benne részt, akik mind az ország legnagyobb drogérialáncánál dolgoztak vagy a dolgozók közeli hozzátartozói, barátai voltak.

A kutatásban résztvevő alanyok nagyrésze inkább a (pénz)jutalmat, mint a büntetést választotta a leszokásért cserébe Forrás: MTI/EPA/Gaetan Bally

A kutatók észrevétele alapján az ösztönzés hatékonyabb eszköznek bizonyosult a dohányzás abbahagyásához, mint a hagyományos nikotinpótló terápia, gyógyszeres kezelések vagy tapaszok.

Számadatok szerint mintegy 14 százalék választotta a büntetési programot, míg a többiek inkább a jutalmat részesítették előnyben.

A kezdéshez 150 dollárnyi letétre volt szükség az alanyok részéről, amit elveszítettek, ha hat hónapon belül újra rágyújtottak. Akik kibírták ezt az időtartamot, azok akár 800 dollárral is gazdagabbak lehettek.

Még mindig jobb, mintha répát rágcsálnának

A kutatók úgy találták, hogy ösztönzőleg hatott a pénz a leszokásban: a büntetésre jelentkezők esetében kétszer, a jutalomat választóknál – a korábbi, hagyományos kezelésekhez mérten – ötször nagyobb volt azoknak az aránya, akik abbahagyták a dohányzást.

"Azzal, hogy kapnak egy ’segítőbotot’ tőlünk, sokkal jobban járnak, mintha répát rágcsálnának" – mondta el véleményét a kutatásról Dr. Scott Halpern, a University of Pennsylvania School of Medicine igazgatóhelyettese, a tanulmány vezetője.

Habár a résztvevők nagy része a tanulmány végére továbbra is dohányzott, a kutatók sikeresnek értékelték a kísérletet Forrás: Thinkstock

A pénzjutalom ellenére a tanulmány végére a résztvevők 80 százaléka továbbra is dohányzott, bár a kutatók még ennek ellenére is sikeresnek minősítették a tanulmányt. A vizsgálatban segédkező cég a kutatás hatására több dohányzás leszoktató ösztönzést is tervez a közeljövőben, több mint 200 000 alkalmazottal. A kutatóknak ezzel a kezdeményezéssel nem titkolt céljuk, hogy a jövőben csökkentsék az Egyesült Államokban évente több mint 480 000 esetben dohányzás miatt előforduló halálesetek későbbi számát.