Az erekciós problémák okairól korábban már több kutatás is beszámolt. A férfiaknál, akik ugyanolyan koffeinszintű kávéból két-három csészét is megisznak naponta, kevésbé valószínű, hogy merevedési zavar (másnéven erektilis diszfunkció) alakulhat ki a későbbiekben.

A folyékony segítség

Az amerikai tanulmány eredményei a közelmúltban a PLOS ONE folyóiratban lettek publikálva. A kutatásban résztvevő férfiak, akik 85-170 milligrammnyi koffeint fogyasztottak naponta, azoknál 42 százalékkal csökkent az erektilis diszfunkció esélye.

Minél több kávét ittak meg a kutatásban résztvevő férfiak, annál inkább csökkentek a pontenciális zavaraikForrás: Picture-Alliance/AFP/Robert Schlesinger

Míg akik ennél nagyobb, 171-303 milligramm adagnyi kávét ittak meg, azoknál 39 százalékkal csökkent az esélye a merevedési zavarnak azokkal szemben is, akik egyáltalán nem juttattak koffeint a szervezetükbe. Ez utóbbi tendencia a túlsúlyos és a magas vérnyomású (hypertoniás) férfiaknál is érvényesült.

„Annak ellenére, hogy a kutatás során a férfiak potenciális zavarainak csökkenését figyeltük meg, az elhízott, túlsúlyos, hypertoniás és cukorbeteg férfiakra ez nem vonatkozott. A cukorbetegség egyik legjelentősebb kockázati tényezője a merevedési zavar, így ez nem meglepő” – mondta David S. Lopez, a tanulmány vezető szerzője és a University of Texas Health Science Center at Houston adjunktusa.

A koffein biológiai mechanizmusáról szóló tanulmányok szerint egy sor olyan farmakológiai hatással rendelkezik, melyek a pénisz artériáit és a barlangos test simaizmait ellazítja, így növeli a pénisz vérellátását. Az Egyesült Államokban a húsz év fölötti férfiak 18.4 százalékát (több mint 18 millió embert) érinti a merevedési zavar, bár a kávéfogyasztók száma már 85 százalékra nőtt egy korábbi kutatás szerint.

Másra is fény derülhet 

A merevedési zavar az egyik legegyértelműbb előjele lehet szívbetegségségeknek is. Aki a problémával orvoshoz fordul, és részt vesz egy teljeskörű kivizsgáláson, annál akár fény derülhet az addig nem is sejtett szív- és érrendszeri betegségekre. A kezelés által sok esetben akár a végzetes szívinfarktus is elkerülhető.