Bőr alá ültethető chip válthatja fel a vérvételt

chip, vérvétel
Vágólapra másolva!
Néhány év múlva felettébb kellemes búcsút vehetünk a vérvételek pillangóstűinek fémes szúrásától – jön a bőr alá ültethető "vérmonitorozó" chip.
Vágólapra másolva!

Az orvostudomány fejlődése során az egyre nagyobb precizitásra törekszik nem csak a diagnosztikában, hanem a különféle gyógyszerek alkalmazásában is. A hagyományos vérvételek során kinyert minták – amelyek vizsgálata sokszor órákat, vagy napokat vesz igénybe - leggyakrabban a páciens adott pillanatbeli állapotát tükrözik, így egyre nagyobb szükség van olyan fejlesztésekre, amelyekkel a beteg folyamatosan monitorozható.

Miket vizsgál?

Ezt a megszakítás nélküli analízist teszi lehetővé a Lausanne-i Műszaki Egyetem (EPFL) kutatóinak legújabb találmánya, a közvetlenül a felhám alá ültethető bioszenzoros chip. „Ez a világon az első olyan chip, amely nem csak a vér pH-ját és hőmérsékletét, hanem a benne található anyagcsere-molekulák (glükóz, laktát, koleszterin) és gyógyszerek szintjét is képes mérni” – mondta dr. Sandro Carrara, a műszer egyik fejlesztője a kiadott sajtóközleményben. A műszer elektromechanikus szenzorai képesek enzimekkel és enzimek nélkül egyaránt működni, ami azt jelenti, hogy a készülék rengetegféle vegyületre reagál hosszú napokon vagy akár heteken keresztül.

Forrás: Alain Herzog/Alain Herzog

Mobilra küldi az eredményeket

Az alig egy centiméteres oldalakkal rendelkező, négyzet alakú chip három fő komponensből áll össze: egy hatszenzoros áramkörből, egy vezérlőegységből - amely elemzi a beérkező jeleket -, valamint egy rádiós modulból. Az energiaellátást egy külső, bőrre ragasztott elem biztosítja, amelyből az áramot egy indukciós tekercs közvetíti a szerkezet felé. Az elemet, a tekercset és a Bluetooth modult egy egyszerű tapasz tartja össze, utóbbi technológiával a chip az eredményeket közvetlenül egy mobiltelefonra küldi – mutatta be az eszközt dr. Carrara.

Biztató eredmények

A chip működését már tesztelték egereken. A kutatók folyamatosan nyomon tudták követni az állatok glükóz- és paracetamolszintjét anélkül, hogy a rágcsálók napi aktivitását bármilyen vezetékes eszköz zavarta volna. Az eredmények a szakértők szerint rendkívül biztatóak voltak, ami azt jelenti, hogy a klinikai vizsgálatok humán szakasza 3-5 éven belül megkezdődhet.