A testsúly és a pesszimizmus együtt nő az életkorral

Vágólapra másolva!
A kor előrehaladtával a férfiaknál és a nőknél azonos mértékben és ütemben nő a testsúly, ami miatt a két nem képviselői egészségtelenebbnek és pesszimistábbnak érzik magukat – derült ki egy kutatásból.
Vágólapra másolva!

A korral együtt nő a testsúly, a nagy testtömeg pedig a pesszimizmus és a rossz közérzet melegágya– derült ki a Tárki tanulmányából.

A testtömegindex (mely a testmagasságot veti össze a testsúllyal) nagysága alapján öt csoportba osztották a magyar felnőtt lakosságot: az alsó ötödbe tartozókat tekintették (relatíve) soványnak, a felső ötödbe tartozókat (relatíve) túlsúlyosnak.

A kutatás szerint a 30–39 évesek körében erősen csökken a soványak aránya. Míg a 30 év alattiak között a normál alatti és a sovány testsúlyúak csoportjába tartozók aránya 60%, addig a 60 év felettiek alig több mint harmada tartozik ide.

A testsúly szerinti megoszlás a testtömegindex alapján képzett korcsoportokban (%) Forrás: Tárki

A soványak aránya kor növekedésével a férfiak és a nők körében egyaránt gyorsan csökken. A férfiakhoz képest a nők körében a soványak kezdetben is magasabb aránya még a 2. korcsoportban jól látható, a 3–5. korcsoportokban a nemek közti különbség kisebb, s a legidősebbek körében ismét megnő.

A szélsőséges testsúly szerinti megoszlás a testtömegindex alapján képzett korcsoportokban nemenként (%) Forrás: Tárki

A tanulmány szerint az elhízás mértéke és üteme szinte azonos a két nem esetében, de a legidősebbek körében jóval több a túlsúlyos férfi, mint a túlsúlyos nő.

A pesszimizmus és az optimizmus a szélsőséges testtömegindex alapján képzett csoportok esetében erősen eltér az átlagostól: a soványak között magas az optimisták, a túlsúlyosak körében a pesszimisták aránya. Ráadásul a túlsúlyosak kiugróan magas arányban nem érzik magukat egészségesnek.

A jövőkép és az egészségérzet alakulása a testtömegindex alapján képzett csoportokban (%) Forrás: Tárki