A kutatók újabb okot találtak arra, hogy minden lehetséges eszközzel igyekezzenek visszaszorítani a szúnyogok szaporodását. Felfedezték ugyanis, hogy az eddig ismert betegségek, például malária, sárgaláz, dengue-láz mellett egy rejtélyes, nemrég leírt bakteriális betegséget is terjesztenek.

A betegséget először 1990-ben írták le, és 2008-ban ismerték fel, hogy a Rickettsia felis baktérium által terjesztett kór egyre nagyobb globális fenyegetést jelent az emberek számára.

A kórokozó sok más bakteriális betegséghez hasonló tüneteket okoz, és csak az újabb kutatások derítették ki, hogy gyakran ez áll a hátterében az orvosok által csak „ismeretlen eredetű lázként” diagnosztizált betegségeknek. Ez különösen érvényes a malária által sújtott területekre.

Egy ázsiai szúnyogfajt vizsgáló entomológusForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Stefan Sauer

Dr. House-t is próbára tette volna

A „macskabolha tífuszként” is ismert betegség Ausztráliában már 2009-ben a címlapokra került, amikor egy kilenc éves kislány kapta el. A rejtélyes kórt a Dr. House sorozatban megismertekhez hasonló hosszas és sok tévedéssel járó procedúrával sikerült csak diagnosztizálni.

Mint Philippe Parola, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent új tanulmány társszerzője elmondta a QZ.com hírportálnak, részben azért tudnak olyan keveset a Rickettsia felis okozta fertőzésekről, mert csak laboratóriumi diagnózissal lehet elkülöníteni ezeket.

A betegség tünetei rosszul körülírhatók és könnyen összetéveszthetők más betegségekéivel, mondta Parola, ebből következően szinte biztos, hogy gyakran tévesen diagnosztizálják.

Korábban nem gondoltak a szúnyogokra

Az amerikai közegészségügyi intézet (CDC) népegészségügyi szempontból már akkor is jelentős potenciális veszélyforrásként jelölte meg a Rickettsia felis okozta betegséget, amikor még úgy tudták, hogy csak a bolhák és a kullancsok terjeszthetik. Ezt a veszélyt jelentősen fokozza, hogy kiderült, a szúnyogok révén is átkerülhet a kór.

Ami különösen érdekes a Rickettsia okozta betegségekkel kapcsolatban az, hogy szinte minden kontinensen leírták már a világon az Antarktisz kivételével” – nyilatkozta 2010-ben dr. Chris Paddock, a CDC képviselője.

„Noha jelen tudásunk szerint a Rickettsia felis fertőzés még nem szedett halálos áldozatot, széleskörű elterjedtsége miatt úgy gondoljuk, hogy valószínűleg nagyon fontos Rickettsia okozta betegség” – tette hozzá Paddock.