A cigaretta számlájára írható 12 daganatos betegség okozta elhalálozások majdnem fele 2011-ben - állapította meg egy amerikai kutatás.

A JAMA Internal Medicine című amerikai belgyógyászati szaklapban közzétett tanulmány szerzői 346 ezer halálozást vizsgáltak, a halálesetekért a rák 12 fajtája volt felelős. Kimutatták, hogy ennek csaknem felét, 48,5 százalékot a cigarattázás okozta.

A cigarettához köthető halálozások aránya a tüdő-, hörgő- és légcsőrákosoknál volt a legnagyobb (74,9 százalék, 129 799 eset). A gégerákosoknál 1,7 százalék (2856 eset) volt ide sorolható.

Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

A szájüregi, nyelőcső- és húgyhólyagrákban elhunytak mintegy felénél játszott szerepet a cigaretta - állapították meg az Amerikai Rákkutatási Társaság tudósai.

Annak ellenére, hogy ötven éve csökken a dohányzók aránya, a többféle dagantos betegség okozta halálozások nagy száma írható még mindig a cigaretta számlájára" - írták a tanulmányban.

Korlátok

A kutatók jelezték tanulmányuk korlátait is: csak a cigarettázást vizsgálták, a dohányzás egyéb módjait - többek közt a szivarozást vagy a pipázást - nem. A résztvevők csoportjait nem jellemezte bőrszín szerinti sokszínűség, iskolázottságuk is magasabb volt az amerikai átlagnál, és ez kizárt sok olyan csoportot, ahol magas a dohányzók aránya.

Az elmúlt fél évszázadban több mint húszmillió amerikai korai halálát okozta a cigaretta az Egyesült Államok legutóbbi belgyógyászati jelentése alapján.

A dohányzás látványos visszaszorulása ellenére - ma az amerikaiak 18 százaléka dohányzik, 1964-ben még 42 százalékuk - évente 443 ezren hunynak el a káros szenvedélyhez köthető betegségekben.