Az anatómia még mindig tartogat meglepetéseket

agykutatás
An actual human brain displayed inside a glass box, as part of an interactive exhibition "Brain: a world inside your head", in Sao Paulo, Brazil, on August 21, 2009. The exhibition, which presents on interactive installations how functions and physiology of the brain are developed since childhood until old age, runs until 25 October. AFP PHOTO/Mauricio LIMA
Vágólapra másolva!
Az agy burkában újonnan felfedezett nyirokereknek az anatómia-tankönyvek szerint nem kellene ott lenniük, mégis ott vannak. Megismerésükkel új kapcsolatok tárulnak fel az agy és az immunrendszer között, ami a remények szerint segíti az Alzheimer-kórhoz hasonló betegségek megértését.
Vágólapra másolva!

A Virginiai Egyetem (Egyesült Államok) tudósai korábban ismeretlen összeköttetést azonosítottak az agy és az immunrendszer részét képező nyirokkeringés között. A tankönyvi adatokat felülíró felfedezésről a kutatók Nature-ben számoltak be, de a jelentős eredményről a napi sajtó – így a brit The Guardian – is hírt adott.

– nyilatkozta a kutatást vezető Jonathan Kipnis. – „Én azt gondoltam, testünk feltérképezése nagyjából a múlt évszázad közepe táján befejeződött, és további számottevő felfedezésekre nem számíthatunk. Úgy tűnik, tévedtem.”

Az újonnan szerzett ismeret segíthet megérteni az immunrendszer működése és a legkülönbözőbb agyi rendellenességek – így a depresszió vagy az Alzheimer-kór – között fennálló összefüggéseket.

Idén közölt például egy másik csoport egy tanulmányt, mely szerint az autoimmun diabéteszben szenvedő betegeknél 65 százalékkal nagyobb az elbutulás esélye.

Alzheimer-kór Forrás: Science Photo Library/Pasieka

Egy további tanulmány arra hívta fel a figyelmet, hogy azok az Alzheimer-kóros betegek, akik egy hat hónapos megfigyelési időszak alatt ismétlődő légúti fertőzéseken estek át, négyszeres hanyatlást mutattak a memória-tesztekben azokhoz képest, akik a legkevesebb fertőzést szedték össze. Egyik tanulmány szerzői számára sem volt azonban világos, állhat-e a megfigyelt összefüggések hátterében valamilyen élettani folyamat, vagy azok csupán a betegek életmódjának hatását tükrözik.

A vártnál szorosabb összeköttetés

A Kipnis és munkatársai által felismert nyirokerek azt sejtetik, hogy

az immunrendszer és az agy szorosabb élettani összeköttetésben állnak egymással, mint gondoltuk.

A nyirokerek a vérerekhez hasonlóan egész szervezetünket behálózzák, ám azoktól eltérően nem zárt, hanem nyitott keringési rendszert képeznek – a legkisebb nyirokerek a sejtek között szabadon végződnek –, és vér helyett szövetközti folyadékot, benne pedig immunsejteket szállítanak.

Az anatómia egészen mostanáig úgy tartotta, hogy az agynak nincs közvetlen elvezetése a nyirokkeringés felé, azonban a jelek szerint az eddig ismeretlen nyirokerek mégis belépnek az agyburkokba.

A nyirokerek hálózatával kapcsolatos ismeretek a felfedezés előtt (balra) és után (jobbra) Forrás: University of Virginia

„Az orvostanhallgatók számára készült gyakorlati tankönyvekben az agy boncolásához adott első útmutatás rendszerint az, hogy távolítsák el az agyburkokat” – magyarázza Kipnis, hogyan maradhatott ezeknek az ereknek a léte mindeddig titokban. Ők azonban pont ezt a viszonylag mellőzött szerkezetet tanulmányozták.

Forrás: AFP

Miután megtalálták a módját, miként rögzítsék az egér agyburkait egy mikroszkópi tárgylemezre, a teljes anatómiai struktúrát egészében át tudták tekinteni. Így szúrt szemet, hogy egyes sejtek nyilvánvalóan sorokba rendeződnek, vagyis térben elképzelve csöveket alkotnak.

Mint kiderült, ezekben a csövekben agy-gerincvelői folyadék – az agy sajátos sejtközötti állománya – áramlik,

s a folyadékkal együtt immunsejtek is utaznak. Ez – egyéb sajátságokkal együtt – minden kétséget kizáróan bizonyította, hogy nyirokerekről van szó, amelyek a folyadékot és a sejteket a nyaki nyirokcsomók felé szállítják.

Az egér agyburkait tanulmányozták Forrás: AFP/Philippe Merle

Bár a kutatást egereken végezték,

a tudósok bizonyosak benne, hogy ugyanez a struktúra az emberekben is megtalálható

, és előzetes kísérleteik eredménye alátámasztani látszik ezt a meggyőződést.

– hangoztatta Kipnis. – „Az Alzheimer-kórosok agyában például nagy fehérje-aggregátumok halmozódnak fel, talán pont azért, mert ezeken a nyirokereken keresztük valami nem távozik el maradéktalanul.” Hozzátette: egy olyan, egész szervezetre kiterjedő immunzavaros állapot, mint a diabétesz, csökkentheti az agynak a kártékony fehérjék eltávolítására irányuló képességét.

Kritikák

Más, Kipnis csoportjától független szakértők, miközben elismerik a felfedezés anatómiai jelentőségét, egyelőre vonakodnak az agyi betegségek keletkezését illetően messzemenő következtetéseket levonni.

Nick Fox, a londoni University College neurológia-professzora például megjegyezte: a Kipnisék által idézett járványtani adatok, amelyek összefüggést sejtetnek az immunműködés és az elbutulás között,

semmit nem mondanak a két jelenség ok-okozati viszonyairól.

Rámutatott arra is, hogy az immunrendszert fékező gyulladáscsökkentők klinikai kísérletekben nem bizonyultak hatékonynak az Alzheimer-kór ellen, bár elismerte: elképzelhető, hogy a betegek túl későn kezdték szedni őket.

Az agyi nyirokerek létét többen vitatják Forrás: AFP/Mauricio Lima

James Nicoll neuropatológus, az Southamptoni Egyetem tanára azt rótta fel, Kipnisék vajon miért nem tettek komolyabb erőfeszítéseket annak érdekében, hogy az agyi nyirokerek létét emberben is bizonyítsák. „Nyilván nem ismételhették meg valamennyi kísérletüket emberen, de eleget elvégezhettek volna ahhoz, hogy hitelt érdemlően igazolják a csatornák meglétét” – fogalmazott.

Nicoll kollégája, az agyi keringés öregedésével foglalkozó Roxana Carare pedig kiemelte: a leírt kapcsolat az agyburkot és nem közvetlenül az agyszövetet köti össze a nyirokkeringéssel, tehát az agyszövet betegségeire gyakorolt hatás feltételezése kis logikai ugrást igényel.